Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλη αποχή, μπροστά το «Εθνικό Μέτωπο»
  • Το «Εθνικό Μέτωπο» ήρθε πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες
  • Ενδοαστικές διεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με έναν στους δύο ψηφοφόρους να μην έχει πάει να ψηφίσει (η αποχή έφτασε το 49,91%) και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) να έχει το προβάδισμα σε πανεθνικό επίπεδο, έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, προχτές, στη Γαλλία.

Πάνω από 43 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τα νέα συμβούλια των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ εδώ και καιρό είναι έντονες οι διεργασίες στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης, ως προς την πολιτική δύναμη που θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τη θέση και τις προσπάθειες ανάκαμψης της κερδοφορίας της. Το FN συγκέντρωσε σχεδόν το 28%, έχοντας εδώ και καιρό δουλέψει εντατικά με θέσεις όπως την ανάγκη «αναπροσαρμογής» της εξωτερικής πολιτικής και των συμμαχιών της χώρας, αλλά και την ανάγκη στήριξης της «ντόπιας παραγωγής» (στα προγράμματα των περιφερειακών του συνδυασμών μίλαγε για «οικονομικό πατριωτισμό»), εννοώντας την ανάγκη λήψης μέτρων δραστικής ενίσχυσης των γαλλικών μονοπωλίων απέναντι σε ανταγωνιστές τους.

Αλλωστε, τις επιδόσεις του FN πριμοδότησε η ίδια η πολιτική των γαλλικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, όπως εκφράστηκε και μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» του Γενάρη (στο «Σαρλί Εμπντό») αλλά και της 13ης Νοέμβρη, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «στήριξης» της «εθνικής σωτηρίας» και «ενότητας», με στόχο τα γαλλικά εργατικά - λαϊκά στρώματα να στρατευτούν πίσω από τις επιδιώξεις της ντόπιας αστική τάξης. Η αντιπαράθεση με «αντίπαλα» επιχειρηματικά κέντρα, όπως τα γερμανικά, η «προστασία» της «εθνικής παραγωγής», η σημασία ενίσχυσης της «εσωτερικής ασφάλειας», η στοχοποίηση των μεταναστών, η στήριξη μιας σειράς μέτρων καταστολής, ήταν οι γραμμές στις οποίες ανέπτυξαν τη δράση και την προπαγάνδα τους, με το ένα ή το άλλο μείγμα, όλα τα αστικά κόμματα, σε μια κατάσταση που αντικειμενικά αβάνταρε το FN.

Και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα στρώθηκε το έδαφος για την ενίσχυση του FN, σήμερα ήρθε η ώρα για προσκλήσεις για συνένωση «όλων των δημοκρατικών δυνάμεων», όπως ακριβώς έγινε για παράδειγμα στις προεδρικές εκλογές του 2002, με όλες τις δυνάμεις πλην FN να στηρίζουν το «δεξιό» Ζακ Σιράκ για να μη βγει ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν, για να εγκλωβιστεί και τότε ο γαλλικός λαός μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και να ακολουθήσει σχεδόν μια 15ετία αλλεπάλληλων αντιλαϊκών επιθέσεων.

Με βάση τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, χτες το μεσημέρι, οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί, μαζί με τους «κεντρώους» συμμάχους τους (όπως το MoDem), έρχονταν δεύτεροι με περίπου 27%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS) συγκέντρωνε 23%.

Το FN ερχόταν πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες, με τα ποσοστά του να ξεπερνούν το 40% στη βόρεια Νορ-Πα-ντε-Καλέ (όπου επικεφαλής του συνδυασμού είναι η πρόεδρος του κόμματος, Μαρίν Λεπέν) και τη νοτιοανατολική Κοτ ντ' Αζούρ (με επικεφαλής την 25χρονη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν). Ακόμα, το FN ήρθε πρώτο στον α' γύρο στις περιφέρειες Αλσατία - Καμπανία - Αρδέννες - Λορένη, Σαντρ-Βαλ-ντε-Λουάρ, Βουργουνδία - Φρανς-Κοντέ, Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν - Μιντί-Πιρενέ.

Κάλεσμα σε «δημοκρατικό μέτωπο»

Ενόψει του β' γύρου της επόμενης Κυριακής, ο γραμματέας του PS, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, κάλεσε σε «δημοκρατικό φράγμα» ειδικά «στις περιοχές που κινδυνεύουν από το FN ή όπου η Αριστερά δεν είναι μπροστά από τη Δεξιά (σ.σ. εννοεί τους Ρεπουμπλικάνους), σημειώνοντας πως «ακόμα μια φορά η Γαλλική Δημοκρατία εξαρτάται από μας».

Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται να αποκλείουν την εκλογική συνεργασία με τις άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», προφανώς εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλες διαρροές ψήφων τους προς το FN.

Το Μέτωπο της Αριστεράς (Front de Gauche - FG), όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, συγκέντρωσε περίπου 4,5% σε πανεθνικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ