Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονη αντίδραση για διέλευση ρωσικού πλοίου από το Βόσπορο

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Το σκηνικό υψηλών εντάσεων στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις ήρθε να συμπληρώσει η «προκλητική» (κατά τους χαρακτηρισμούς της Τουρκίας) διέλευση ρωσικού πολεμικού πλοίου από το Βόσπορο, με τρόπο που η Αγκυρα καταγγέλλει ότι αποτελεί απειλή εναντίον της. Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα για πλάνα που εμφανίστηκαν αρχικά σε τουρκικές σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μετά κυκλοφόρησαν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Caesar Kunikov» («Καίσαρ Κουνίκοφ») περνά από το Βόσπορο με ένα στρατιώτη να βρίσκεται στο κατάστρωμα, κρατώντας έναν εκτοξευτήρα πυραύλου εδάφους - αέρος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επρόκειτο χτες να καλέσει για διαμαρτυρία τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την Αττάλεια δήλωσε: «Εφαρμόσαμε τη Συνθήκη του Μοντρέ (σ.σ. η οποία ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων από την περιοχή που θεωρείται διεθνές πέρασμα) όσον αφορά τη διέλευση πλοίων που έπρεπε να σταματήσουν. Γι' αυτό και η Ρωσία πρέπει να σταματήσει προκλητικές ενέργειες... πρόκειται για πρόκληση, για διέλευση που παρενοχλεί... η επίδειξη ενός πυραύλου από ένα στρατιώτη σε ρωσικό πλοίο, όπως και άλλα ζητήματα όπως αντι-αεροπορικός οπλισμός, αποτελεί ωμή πρόκληση. Ελπίζω (αυτό) να αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Δεν είναι σωστή προσέγγιση». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Τσαβούσογλου δήλωσε και ότι «αν αντιλαμβανόμαστε μια απειλητική κατάσταση, θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα πλάνα από το (φερόμενο ως) «Caesar Kunikov» δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο σε τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ήδη ΜΜΕ άλλων περιοχών αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις μένουν τεταμένες, καθώς πουθενά δεν οδήγησε ούτε και η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών που έγινε την περασμένη βδομάδα, η πρώτη υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών από τις 24 Νοέμβρη οπότε τουρκικά «F-16» κατέρριψαν το ρωσικό «Su-24» στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Το Σαββατοκύριακο, μιλώντας σε επιχειρηματίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι ήταν η Αγκυρα που είχε αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό «Turkish Stream», πριν από τη Μόσχα, εξαιτίας της άρνησης της ρωσικής πλευράς να δεχτεί «τις απαιτήσεις μας». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ακόμα ότι η χώρα του εξετάζει ήδη εναλλακτικούς προμηθευτές για την αγορά φυσικού αερίου, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ