Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ-ΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απεργία για σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή.

Αιτήματα αιχμής είναι η καταβολή των δεδουλευμένων, καμία μείωση του μισθού και αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών και άλλα.

Σήμερα, περίπου 8.500 καθαρίστριες απασχολούνται στα δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου (κυβέρνηση και δημοτικές αρχές πολλές φορές τις αντιμετωπίζουν σαν εργολάβους!) και μόνο 3.500 είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πολλές από αυτές είναι απλήρωτες μέχρι και πέντε μήνες, ενώ οι αμοιβές που παίρνουν κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ το μήνα!

Αμείβονται με βάση τον αριθμό αιθουσών που καθαρίζουν, αλλά στην πράξη καθαρίζουν όλους τους χώρους των σχολείων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% τις δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων, άρα θα μειωθούν και οι μισθοί τους.

Στην Αθήνα, έγινε συγκέντρωση στην Ομόνοια και συμμετείχαν καθαρίστριες και καθαριστές και από τον Πειραιά και τη Χαλκίδα. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό, Π. Κουρουμπλή. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταβληθούν τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα, μαζί και ο μισθός του Δεκέμβρη.

Για το αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, περιορίστηκε να πει ότι θα φέρει το όλο ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ζητήσει να αρθεί η μείωση της δαπάνης για την καθαριότητα. Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στην Πάτρα, στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακάλυψε στους εργαζόμενους των 280 ευρώ τους «ολιγάρχες» και περιέκοψε 10% το πενιχρό τους εισόδημα. Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή έχει διεκδικήσει από την αρχή της θητείας της τη μονιμοποίηση των καθαριστών/καθαριστριών με πλήρη δικαιώματα.

Στο Αγρίνιο έγινε συγκέντρωση με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και στην Αρτα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, ο οποίος είπε ότι ο δήμος θα καλύψει το 10% της περικοπής στους μισθούς. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γάλλιος, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενες δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις διαβεβαιώσεις. Συγκέντρωση έγινε και στη Λάρισα, με πορεία στο Δημαρχείο.

Αλλες κινητοποιήσεις

-- Σε κινητοποίηση στις 15/12 καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα» (προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας») για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Χτες, σωματεία και εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου και της Επιτροπής, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε Μαρούσι και Λυκόβρυση-Πεύκη, κατάληψη στο Περιστέρι, περιοδείες στους Αγίους Αναργύρους, παρέμβαση στη δημοτική αρχή στο Κερατσίνι κ.ά. Επίσης, χτες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων στα «πεντάμηνα», έξω από το υπουργείο Εργασίας .

-- Σε απεργία προχωρούν αύριο οι υπάλληλοι των Περιφερειών. Στο πλαίσιο της απεργίας θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση τώρα για μισθοδοσία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή η στάση εργασίας για το ανθυγιεινό επίδομα (2022-02-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας για τη μονιμοποίησή τους (2020-06-24 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι «πρόβατα για σφαγή» (2020-03-24 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων (2017-03-28 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι καθαρίστριες (2016-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ