Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την Παρασκευή η στάση εργασίας για το ανθυγιεινό επίδομα

Στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φλεβάρη (7 π.μ. - 11 π.μ.) έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που έχουν αναφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αντιδρώντας στις περικοπές που φέρνει το «πόρισμα» της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωσή του.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, που δηλώνει αντίθετο σε κάθε προσπάθεια «σαλαμοποίησης» και διαίρεσης των εργαζομένων, καλεί στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση τη μέρα εκείνη στις 9 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κάλεσμα στη στάση και στη συγκέντρωση απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, το οποίο οργανώνει προσυγκέντρωση στις 7.50 π.μ. στο δημαρχείο. Στη στάση καλεί με ανακοίνωσή της και η ΟΣΕΑΔΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας). Επίσης θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σοβαρό πλήγμα για τις σχολικές καθαρίστριες

Σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους δέχονται οι σχολικές καθαρίστριες, με το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Πειραιά και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Αττικής να καλούν στην κινητοποίηση, σημειώνοντας: «Οι σχολικές καθαρίστριες υποβιβάζονται σε βαθμίδες εξαιτίας του πορίσματος των "σοφών", με αποτέλεσμα το επίδομα να κόβεται στα 70 ευρώ από τα 150 ευρώ που είναι σήμερα. Οι χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές εργάζονται όχι μόνο σε συνθήκες βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και με την ανασφάλεια αν θα έχουν τη δουλειά τους τον επόμενο χρόνο. Είναι συνάδελφοι που δουλεύουν με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρεθούν είτε χωρίς δουλειά είτε με δουλειά 3,5 ωρών με χαμηλό μισθό». Παλεύουν «για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (...) Βάζουν στο χέρι και κλέβουν δικαιώματα και χρήματα από τους κουτσουρεμένους μισθούς των καθαριστριών».

Στο μεταξύ, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας 9 π.μ. - 12 μ., που προκήρυξε για χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσπρωτίας ενάντια στην επίθεση για την περικοπή των ΒΑΕ και του ανθυγιεινού επιδόματος.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Εργαζομένων προχώρησε σε μαζική συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου επέδωσε ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης «επιστημονικής» επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών απαράδεκτο.

Στη Χίο το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί στη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ