Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζει το πογκρόμ απολύσεων και αντεργατικών μεθοδεύσεων

«Δεν κάμπτεται η ενότητά μας», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, που έχουν στο πλευρό τους εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα

Εργαζόμενοι των «Πετρελαίων» σε πρόσφατο συλλαλητήριο στην Καβάλα
Εργαζόμενοι των «Πετρελαίων» σε πρόσφατο συλλαλητήριο στην Καβάλα
Σε 34 νέες απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία της «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας», κλιμακώνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, που από 1η Γενάρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και της ασφαλούς λειτουργίας των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων.

Θυμίζουμε ότι το «σχέδιο εξυγίανσης του Πρίνου» που προσπαθεί να επιβάλει η «Energean» περιλαμβάνει απολύσεις και αντικατάσταση έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού με φθηνότερους εργολαβικούς εργαζόμενους. Συνολικά έχει απολύσει 62 εργαζόμενους και, με τη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το πογκρόμ απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων. Στο πλαίσιο αυτό απολύει εργαζόμενους σε επίσχεση και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων, αξιοποιώντας και τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Την ίδια ώρα προετοιμάζει και τις προσλήψεις νέων εργαζομένων με τσακισμένα δικαιώματα, προκειμένου να αντικαταστήσει όσους απολύει.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι και οι 34 νέες απολύσεις στόχο έχουν να κάμψουν την ενότητά τους, όμως αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία και θα κλιμακώσουν την πάλη, στηριγμένοι στην αλληλεγγύη και στη στήριξη που τους δίνουν εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα.

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Δεν χωράνε μισόλογα! Να βουλιάξει το Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη

Στο πλάι των εργαζομένων στέκεται η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δικαιωθεί ο αγώνας τους και να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας σημειώνει ότι το νέο πογκρόμ απολύσεων επιβεβαιώνει αυτό που τονίστηκε στην ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλου στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στην πόλη για τα «Πετρέλαια»: «Το κεφάλαιο είναι έτοιμο να διαπράξει κάθε έγκλημα για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Αυτός ο αντίπαλος μας καλεί σήμερα να σεβαστούμε τη νομιμότητα και να επιστρέψουμε με σκυμμένο κεφάλι στην κανονικότητα που απαιτεί η δικτατορία του κεφαλαίου. Απέναντι σ' αυτήν την κανονικότητα των εκβιασμών, των απειλών, των συλλήψεων, των απολύσεων, των διώξεων συνδικαλιστών, απαντάμε χωρίς να μασάμε τα λόγια μας: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να γίνουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί για να μην περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, για να μην περάσουν τα σχέδια εργολαβοποίησης, για να διασφαλιστεί η δουλειά σε συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Καβάλας».

«Σήμερα πια κρίνονται όλοι!», σημειώνει η ΤΕ Καβάλας και θυμίζει ότι «το σωματείο από την Κυριακή με ανακοίνωσή του καλούσε την εργοδοσία για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ οι παρατάξεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ αρνούνταν ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων που κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση". Κόμματα και παράγοντες εξαντλούν τη "στήριξή" τους στις εκκλήσεις για "διάλογο". Να ο διάλογος του κεφαλαίου: Απολύσεις!

Μισόλογα δεν χωράνε! Να δικαιωθεί ο αγώνας των εργαζομένων! Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να γυρίσουν όλοι στη δουλειά!

Η ελπίδα βρίσκεται στον ήδη διογκούμενο πανελλαδικό συντονισμό των εργατικών ενώσεων, στην ταξική αλληλεγγύη! Με τους εργαζόμενους των "Πετρελαίων", της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της Ναυπηγοεπισκευαστικής, του "Βαρβαρέσου" μπροστά, να βουλιάξει το Σύνταγμα στις 26/2!

Κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα να το πάρουν απόφαση! Με τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν μπορούν να παίζουν! Θα το πληρώσουν σκληρά! Ολοι για έναν και ένας για όλους!».

  • Την πλειοψηφία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος για τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» την οποία κατέθεσε.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ολοκλήρωση του πογκρόμ απολύσεων ανακοίνωσε η εργοδοσία (2022-03-16 00:00:00.0)
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους (2022-02-25 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντάνε στην επίθεση της εργοδοσίας (2022-02-19 00:00:00.0)
Στις εστίες αντίστασης της εργατικής τάξης βρίσκεται η ελπίδα για τη ζωή που μας αξίζει (2022-02-15 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής για τις ανάγκες της κερδοφορίας της εργοδοσίας (2021-12-24 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής σε βάρος των εργαζομένων για να προχωρήσει η «εμβληματική επένδυση» (2021-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ