Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Οργιο καταστολής σε βάρος των εργαζομένων για να προχωρήσει η «εμβληματική επένδυση»

Κυβέρνηση και εργοδοσία επιτίθενται στους εργαζόμενους που αντιδρούν στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση

Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις
Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις
Με ένα όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ και με πρωτοφανείς εικόνες, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται σαν κοινοί κακοποιοί, αφού μέχρι και εισαγγελέας επιστρατεύτηκε επιτόπου για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για τις κινητοποιήσεις τους, επιχείρησε χτες η εργοδοσία της «Energean» και η κυβέρνηση να ανοίξουν τη «νέα εποχή» στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Στο επίκεντρο του χτυπήματος βρέθηκε ο πολύμηνος αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και εργολαβοποίησης που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία, ενώ το σχέδιο της καταστολής είχε αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, όταν αργά το απόγευμα συγκεντρώνονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής στο χώρο. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί περιφρουρώντας τον αγώνα που δίνουν, αποφάσισαν να παραμείνουν παρά την επίδειξη αυταρχισμού κυβέρνησης και αστυνομίας, την κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ.

Και ήρθε η στιγμή της άγριας κατασταλτικής επέμβασης: Τα ξημερώματα της Τρίτης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο, παρά την επικινδυνότητα για μια τέτοιου είδους επιχείρηση σε έναν χώρο με υψηλή συγκέντρωση επικίνδυνων υλικών, ενώ προχώρησαν και σε περίπου 10 προσαγωγές εργαζομένων, που έγιναν συλλήψεις. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον αγώνα τους, περίπου 150 εργαζόμενοι κατέφυγαν σε έναν πύργο των εγκαταστάσεων, όπου και παρέμειναν για ώρες καταγγέλλοντας τη νέα επιχείρηση καταστολής σε βάρος τους και καλώντας σε αλληλεγγύη τον λαό της περιοχής. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και προκαλώντας προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό.

Σε έναν πύργο κατέφυγαν δεκάδες εργάτες των Πετρελαίων
Σε έναν πύργο κατέφυγαν δεκάδες εργάτες των Πετρελαίων
Καθ' όλη τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στο σημείο όπου ξεκινούσε ο αστυνομικός φραγμός γύρω από τις εγκαταστάσεις συγκεντρώνονταν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, ακόμα και συγγενείς εγκλωβισμένων εργαζομένων που ανησυχούσαν για την κατάσταση των δικών τους.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των συγκεντρωμένων να ενημερώνονται από την έκτακτη εκπομπή του web radio του ΠΑΜΕ, στην οποία έδινε συνέντευξη ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους!

Αμεση ήταν η απάντηση των εργατικών σωματείων της περιοχής, που μαζί με φορείς του κινήματος και συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων οργάνωσαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ το απόγευμα κάλεσαν σε μαζική συγκέντρωση καταδίκης της καταστολής και αλληλεγγύης στους εργάτες των Πετρελαίων, στην πλατεία Καπνεργάτη.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν αντιπρόσωποι από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού καβάλας, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και τον Σύλλογο Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία των διαδηλωτών με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια. Ο ίδιος τους ενημέρωσε για την κατάσταση, ευχαρίστησε τα σωματεία και τους φορείς για την αλληλεγγύη και τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους «ενάντια στη γαλέρα που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία» μέχρι τέλους.

Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης
Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης
Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να μεταβούν με αυτοκινητοπορεία στο χώρο έξω από τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων, ώστε να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους. Με συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην εργοδοσία κάνετε τις πλάτες» και τραγούδια του αγώνα από τα μεγάφωνα, δεκάδες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και φοιτητές παρέμειναν στο σημείο για ώρες παρά το τσουχτερό κρύο, προκειμένου να υποδεχθούν τους εργαζόμενους, να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με ψηλά το κεφάλι.

Επιτόπου εισαγγελέας για συλλήψεις

Μάλιστα η επιχείρηση τρομοκράτησης ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη, αφού εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν ανά ομάδες από τον πύργο όπου ήταν εγκλωβισμένοι από το πρωί, και επιτόπου γινόταν ταυτοποίησή τους από την Αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα (!) ώστε χωρίς πολλά - πολλά να απαγγέλλονται οι κατηγορίες σε όσους είχε μηνύσει η εργοδοσία. Τελικά, αργά το βράδυ οι δέκα που συνελήφθησαν το πρωί και τα 7 μέλη του ΔΣ, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες με βάση τη μήνυση, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης μέλη σωματείων και συνδικαλιστές που ήταν συγκεντρωμένοι στον χώρο ακολούθησαν τους συλληφθέντες, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αξιωματικό υπηρεσίας, απαιτώντας να έχει επαφή με τους συλληφθέντες και την άμεση απελευθέρωσή τους.

Παρεμποδίστηκε ακόμα και η πρόσβαση σε βουλευτή του ΚΚΕ

Επιτόπου, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Παπαναστάση, και μέλη της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Κώστα Κουκούλα και Σάκη Βαρδαλή, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων και καταδικάζοντας την επιχείρηση καταστολής. Μάλιστα, η αστυνομία έφτασε στο σημείο να παρεμποδίζει ακόμα και την προσέγγιση της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο χώρο όπου βρίσκονταν πολιορκημένοι οι εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο κατήγγειλε συν τοις άλλοις σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον Λευτέρη Οικονόμου, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Ν. Παπαναστάσης. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Κόμματος πέρασε από τον αστυνομικό φραγμό, αλλά φτάνοντας στην πύλη των εγκαταστάσεων, συνάντησε εκ νέου εμπόδια, καθώς η εργοδοσία της «Energean» επικαλέστηκε προσχηματικά κινδύνους ασφαλείας. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως την ίδια στιγμή που οι αστυνομικοί μετέφεραν τις «ανησυχίες» της εργοδοσίας για την ασφάλεια, από την πύλη περνούσαν ανενόχλητοι μέχρι και... ντελιβεράδες (!) για την τροφοδοσία των δυνάμεων καταστολής!

Τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους μετέφερε ο Ν. Παπαναστάσης, μιλώντας τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων των Πετρελαίων Καβάλας, Μ. Κελαϊδάκη, κατά την οποία μεταξύ άλλων του τόνισε: «Σας χτύπησαν κυβέρνηση και εργοδοσία, στηρίζουμε τον αγώνα σας».

Καθώς το μεσημέρι συνεχιζόταν ο εγκλωβισμός των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις, ο Ν. Παπαναστάσης πραγματοποίησε και νέα τηλεφωνική του παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, σημειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους από μια τέτοια επιχείρηση.

Στην απογευματινή συγκέντρωση επίσης, ο Κώστας Κουκούλας μετέφερε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ