Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπει φρένο στον συνδυασμό του προγράμματος «Συν-Εργασία» με απολύσεις

Στη Βουλή φέρνει το Κόμμα το νέο πογκρόμ απολύσεων που εξαπολύεται από την εργοδοσία που εφαρμόζει το πρόγραμμα

Τη λήψη μέτρων ώστε να μπει τέρμα στην εργοδοτική πρακτική να συνδυάζεται η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία» με απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις προσωπικού, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση οχτώ βουλευτών του προς τον υπουργό Εργασίας.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να προσθέσει από τον Ιούνη του 2020 το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" στην πανσπερμία των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έλυσε τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να εντείνουν την εκμετάλλευση, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων και τη νέα οικονομική κρίση», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης. Οπως υπενθυμίζει το ΚΚΕ, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος οδηγεί σε «περικοπή των μισθών κατά 20%», σε αντίστοιχο ψαλίδισμα στο «επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων» όσον αφορά τους εργαζόμενους, ενώ η εργοδοσία επωφελείται από την «επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών» του προσωπικού τους. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή του, «οι συνεχόμενες επεκτάσεις του προγράμματος έχουν ήδη επιφέρει μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης».

Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «όχι μόνο δεν συνέβαλε, όπως έλεγε η κυβέρνηση, στη "διατήρηση των θέσεων εργασίας", αλλά η ανακοίνωση της παράτασής του για τρεις ακόμη μήνες συνέπεσε με πογκρόμ απολύσεων». Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συνέχιση του «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος Μάρτη, μια σειρά επιχειρήσεις στέλνουν αυτή την περίοδο στην ανεργία εργαζόμενους ενταγμένους μέχρι πρότινος στις ρυθμίσεις του. «Η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να μην θέσει ως προϋπόθεση την απαγόρευση των απολύσεων όσο μια επιχείρηση εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μαζικές απολύσεις», καταγγέλλουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Επιπλέον, «με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και υπό τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται», υπογραμμίζουν, ενώ προσθέτουν πως «ακόμα και όπου τηρείται τυπικά ο μειωμένος χρόνος εργασίας, το μοντέλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας».

Στο έδαφος αυτό, το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα ώστε: Να υποχρεωθούν οι εργοδότες που κάνουν χρήση του προγράμματος να ανακαλέσουν τις απολύσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη περίοδο. Να θέσει προϋποθέσεις για όσους εργοδότες κάνουν χρήση του προγράμματος «Συν-Εργασία» από τον Γενάρη του 2022, ώστε να μην γίνουν και νέες απολύσεις. Να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις και ιδιαίτερα αυτές που έγιναν χωρίς να ακολουθηθεί ούτε καν η τυπική διαδικασία που προβλέπεται.

Νέα κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Melia Athens»

Σημειώνεται ότι την ένταξη του προσωπικού τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», προκειμένου να μειώνουν τους μισθούς και να επιδοτούνται για τις ασφαλιστικές εισφορές, αξιοποιούν οι εργοδότες σε μια σειρά ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων.

Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens» προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση ενάντια στις αλλεπάλληλες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία, ενώ το προσωπικό παραμένει ενταγμένο στο «Συν-Εργασία». Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για την επιστροφή όλων των συναδέλφων τους στη δουλειά, την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη, με στάση εργασίας (από 8 π.μ. μέχρι 12 μ.). Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ