Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Οδύσσεια» η αιμοκάθαρση για χιλιάδες νεφροπαθείς

Αποκαλυπτική μαρτυρία στον «Ριζοσπάστη»: Χιλιάδες ευρώ πληρώνουν οικογένειες νεφροπαθών που αναγκάζονται ακόμα και να μετακομίσουν για να συνεχιστεί η αιμοκάθαρση

Σε λίστα αναμονής βρίσκονται 12 οικογένειες νεφροπαθών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ζώντας στο πετσί τους τη διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αφού αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ταξιδεύουν στην Πάτρα ή την Αθήνα, προκειμένου να κάνει ο άνθρωπός τους την απαραίτητη θεραπεία. Παράλληλα, πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ για απλές επεμβάσεις που δεν γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, για διαμονή και διατροφή, καθώς είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης».

Σημειώνεται ότι σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου πραγματοποιούν αιμοκάθαρση σε καθημερινή βάση 30 - 32 άνθρωποι και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί παραμένει στο πόστο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφει η επιστολή που έφτασε στην εφημερίδα μας από συγγενή νεφροπαθούς που ζουν αυτήν την «Οδύσσεια», μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας όλων των αιμοκαθαιρόμενων:

«Καλησπέρα σας, είμαι από τη Ζάκυνθο. Ο πατέρας μου τους τελευταίους μήνες κάνει αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Οι γονείς μου είναι μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου και ζουν σε ξενοδοχείο για να μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση. Οπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο ότι τους λείπει το σπίτι τους, αλλά δημιουργείται και οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά μου αφού πληρώνουν διαμονή και φαγητό.

Στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι η έλλειψη ιατρών στη ΜΤΝ. Υπάρχουν δύο νεφρολόγοι αυτή τη στιγμή και η μία γιατρός πρέπει να βγει σε σύνταξη και την πάνε συνέχεια σε παράταση. Δεν υπάρχει σεβασμός ούτε σε αυτούς τους δυο ανθρώπους που κάνουν τα πάντα για να μην αφήσουν τους ασθενείς τους στον δρόμο. Ο φόβος όλων των αιμοκαθαιρόμενων είναι μην κλείσει η ΜΤΝ.

Στη Ζάκυνθο, όπως σε όλα τα νησιά - πολλές φορές τον χειμώνα υπάρχουν απαγορευτικά λόγω των ανέμων. Πώς θα μπορέσουν να πάνε στην Πάτρα ή στην Αθήνα να κάνουν τη θεραπεία τους; Η αιμοκάθαρση είναι η ζωή τους.

Πολλοί άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου, υποχρεώνονται να πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα σε νοσοκομείο της Πάτρας ή της Αθήνας για να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν καινούργια μηχανήματα αιμοκάθαρσης και οι άνθρωποι να μην μπορούν να κάνουν. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο μας χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Είμαστε απελπισμένοι και φοβισμένοι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωνιώδη επικοινωνία με την εφημερίδα.

Ούτε τα στοιχειώδη

Η συγκεκριμένη οικογένεια αναγκάζεται να μένει σε ξενοδοχείο εδώ και 3 μήνες! Ο λόγος είναι ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν υπήρχε η αναγκαία φίστουλα (πρόκειται για τον «αιμοδότη» της αιμοκάθαρσης, τεχνητά διαμορφωμένη φλέβα του σώματος που επιτρέπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης να λαμβάνει το αίμα από τον οργανισμό, και αφού απομακρύνει τις τοξικές ή βλαπτικές ουσίες που περιέχει, να το επιστρέφει σε αυτόν καθαρό).

Φτάνοντας στην Αθήνα, αντιμετώπισαν και στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής τη λίστα της ντροπής, όπως υπάρχει σχεδόν για κάθε νόσο. Αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιωτική κλινική, πληρώνοντας 1.000 ευρώ, χωρίς το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάθε μήνα αναγκάζονται να πληρώνουν 2.500 ευρώ για διαμονή και σίτιση!

Τo τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της Ζακύνθου - όπως της Μυτιλήνης, της Λήμνου κ.ά. - προκάλεσε πρόσφατα την παρέμβαση συνταξιούχων στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, απαιτώντας να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά - σε σύνολο 65 οργανικών θέσεων γιατρών υπηρετούν μόλις 30 μόνιμοι, σημειώνουν - καταγγέλλοντας ότι «οι σοβαρές ελλείψεις αναγκάζουν συμπολίτες μας, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς ή νεφροπαθείς να ταξιδέψουν εκτός νησιού με πολύ αυξημένο κόστος μεταφοράς, ακόμα και διαμονής».

Για το θέμα κατέθεσε πρόσφατα Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά περιόδους από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ