Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Τη «νομιμότητα» που παρέχουν στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις επικαλείται η εταιρεία «Jumbo»

Νέα κινητοποίηση σήμερα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην έδρα της επιχείρησης

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία των «Jumbo» (Κύπρου 9 και Υδρας, Μοσχάτο), για την απόσυρση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους, καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά την καταγγελία του για τον εσωτερικό κανονισμό, που με τις προβλέψεις του «δένει» χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης στους χιλιάδες εργαζόμενους των «Jumbo» που, όπως και το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων, δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, κάθε μέρα, και τις Κυριακές, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Ο εσωτερικός κανονισμός, με ρυθμίσεις που δίνουν περισσότερα «όπλα» στην εργοδοσία να επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ήδη άσχημης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τις συμβάσεις, το ωράριο, τα ρεπό τους. Και μια «μικρογραφία» του τι συμβαίνει συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου, αφού η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της δεκάδες αντεργατικούς νόμους που κατοχυρώνουν τη δουλειά - λάστιχο. Στον συγκεκριμένο κανονισμό, που τέτοιοι σαν αυτόν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται άρθρα που προβλέπουν τη δυνατότητα της εταιρείας να μετακινεί εργαζόμενους στα καταστήματά της σε όλη τη χώρα, να ορίζει τη διάρκεια της εργασίας ημερησίως και εβδομαδιαίως, να μην υπολογίζει στο ωράριο το διάλειμμα και τον χρόνο προετοιμασίας (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.), να χορηγεί τις ημέρες άδειας σύμφωνα με τις ανάγκες της, να φακελώνει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές, να επιβάλλει πρόστιμο που στερεί ακόμα και το 1/4 του μισθού σε «παραβάτες» εργαζόμενους.

Για «ισχυρισμούς που αναπτύσσονται σε διάφορα συνδικαλιστικά φυλλάδια σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη παράνομων διατάξεων στον Κανονισμό Εργασίας» κάνει λόγο η εταιρεία, επιχειρώντας να απαντήσει. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες του σωματείου, οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση, αναφέρει πως «άπασες οι προβλέψεις αυτού (σ.σ. του κανονισμού) συνάδουν με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας». Ωστόσο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων δεν έχει παραλείψει να επισημάνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που «ενέκρινε τον κανονισμό, καθώς τον βρήκε "σύμφωνο με τους νόμους"». Πρόκειται για τους νόμους «που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο για να εξυπηρετήσει την "ανάπτυξη" των ομίλων όπως τα "Jumbo", που είχε πάνω από 400 εκατ. κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά», σχολιάζει. Αυτό το νομικό οπλοστάσιο δίνει πλήρη ασυλία στην εργοδοσία συνολικά να καταρτίζει τέτοιους εσωτερικούς κανονισμούς, «εξειδικεύοντας» ουσιαστικά κάθε άρθρο των αντεργατικών νόμων σε επίπεδο επιχείρησης, για να απογειώνεται η εκμετάλλευση.

Διαψεύδει τον εαυτό της η εργοδοσία

Στην πρεμούρα της μάλιστα να «διαψεύσει» τις καταγγελίες, η συγκεκριμένη εταιρεία καταλήγει να διαψεύδει τον εαυτό της. Οσον αφορά τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως και 25% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων, η ανακοίνωση ισχυρίζεται πως «κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει βάσει του κώδικα αξιών και αρχών της Jumbo». Απαντώντας στη «διάψευση», ο Σύλλογος έχει ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της εταιρείας και δίπλα του το άρθρο 46 του κανονισμού της, το οποίο αφορά τις «πειθαρχικές ποινές». Σε αυτό αναφέρεται ρητά ότι ο «παραβάτης» εργαζόμενος τιμωρείται με α) προφορική ή έγγραφη παρατήρηση ή σύσταση, β) προφορική ή έγγραφη επίπληξη, γ) πρόστιμο μέχρι του ενός τετάρτου (1/4) επί του μηνιαίου μισθού ή επί του ημερομισθίου του, δ) προσωρινή υποχρεωτική αποχή από την εργασία το πολύ 10 ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος εργασίας. Η εργοδοσία «διαψεύδει τον εαυτό της», σχολιάζει το σωματείο.

«Δεν παραιτούμαστε, σπάμε τον φόβο - Απαιτούμε να πάρουν πίσω τον κανονισμό εργασίας», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να παλέψουν μαζί με το σωματείο τους για να αποσυρθεί ο κανονισμός εργασίας, να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ