Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αυξήθηκε χτες το επίπεδο «συναγερμού» στη Γενεύη, καθώς οι ελβετικές αρχές δήλωσαν πως έλαβαν ειδοποιήσεις ότι στην πόλη βρίσκονται άτομα ύποπτα για τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενοπλοι πυροβόλησαν χτες χαράματα θανάσιμα έναν Αιγύπτιο αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλον έναν, έξω από τράπεζα σε πολυσύχναστη εμπορική συνοικία του Καΐρου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε πως συγκροτεί νέα ειδική μονάδα που θα κάνει χρήση των λεγόμενων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και «ψυχολογικών» (προπαγανδιστικών) επιχειρήσεων «στο πλαίσιο αντιμετώπισης πολέμων στην εποχή της πληροφορικής». Η 77η ταξιαρχία θα συγκροτηθεί κυρίως από εφέδρους και αξιωματικούς με έδρα το Ερμιτάζ του Μπερκσάιρ τον Απρίλη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ινδία και Πακιστάν πρόκειται να ξεκινήσουν πάλι τις διαπραγματεύσεις, όπως ανακοινώθηκε μετά από την επίσκεψη στην πακιστανική πρωτεύουσα της Ινδής ΥΠΕΞ, Σούσμα Σβάρας. Σύμφωνα με το BBC, η ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα αφορά την «ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στο θέμα του Κασμίρ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στο πλαίσιο διαφόρων μεταρρυθμίσεων που η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει το 2016, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια (γνωστή ως «hukou») για να έχουν πρόσβαση και σε υγειονομικές υπηρεσίες. Μεγάλο μέρος δεν είχαν «hukou» γιατί ανήκουν σε οικογένειες που είχαν αποκτήσει πάνω από ένα παιδί, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε όριο για τις κινεζικές οικογένειες.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Σημαντική μείωση παρουσίασε χτες η συναλλαγματική ισοτιμία του νοτιοαφρικανικού νομίσματος ραντ με το δολάριο μετά την - αγνώστου αιτίας - αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Νλάνχλα Νένε, με απόφαση του Προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα.

ΣΕΟΥΛ.-- Η αστυνομία συνέλαβε χτες τον πρόεδρο της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Χαν Σεάνγκ Γκιουν, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη διοργάνωση «παράνομων» κινητοποιήσεων που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, ενάντια σε νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Χαν είχε προσπαθήσει να αποφύγει τη σύλληψη αναζητώντας «άσυλο» σε βουδιστικό ναό, όπως και πολλοί ακόμα που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Στη σύλληψη ενός 15χρονου και ενός 20χρονου προχώρησε η αστυνομία στην Αυστραλία, με κατηγορίες σε βάρος τους για «συνωμοσία για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας» εναντίον κυβερνητικού κτιρίου. Οι συλλήψεις εντάσσονται στην επιχείρηση «Appleby» που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2014, στο πλαίσιο της «επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας» που και η Αυστραλία αξιοποιεί ως πρόσχημα για τη συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τη νοσηλεία περίπου 600 άλλων μέσα στον περασμένο μήνα, εξαιτίας κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ