Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η κυβέρνηση υλοποιεί τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ

Σε κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, προκειμένου να συσκοτιστούν από το λαό οι υπαίτιοι για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, εξελίχθηκε η συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα χτες στη Βουλή, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αλλά και την Επίκαιρη Επερώτηση 20 βουλευτών της ΝΔ προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απαντώντας σε ρατσιστικό παραλήρημα του φασιστοειδούς Κασιδιάρη, που προηγούμενα είχε επιτεθεί φραστικά σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, σημείωσε ότι «η ΧΑ εκμεταλλεύεται το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και υπερασπίζεται τους θύτες, στηρίζει τον πόλεμο στην περιοχή, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και στρέφεται κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Με την ξενοφοβική και ρατσιστική τους προπαγάνδα δηλητηριάζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κρύβουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τις τραγωδίες και τα βάσανα των λαών». Κάλεσε το λαό να απομονώσει τους φασίστες και ναζιστές που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, να αντιτάξουν τη δική τους ταξική ενότητα και λαϊκή αλληλεγγύη.

Επισήμανε ότι στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε «το ζήτημα των προσφύγων ως αυτοτελές πρόβλημα και όχι ως αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και αυτό γιατί υποστηρίζουν, όπως και η κυβέρνηση αλλά και οι άλλες δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, το δέσιμο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υλοποιεί τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες και η ίδια υπέγραψε. Το αίτημα της κυβέρνησης προς τη Frontex, για να αναλάβουν οι ομάδες ταχείας επέμβασης τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και για αναβάθμιση του ρόλου τους στα θαλάσσια σύνορα, πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγει νέο δρόμο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην κατεύθυνση που επιδιώκουν οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ και η αστική τάξη της Τουρκίας για κοινή φύλαξη των συνόρων και για συνδιαχείριση του Αιγαίου».

«Μετατρέπετε τα λεγόμενα κέντρα πρώτης υποδοχής, σε κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τα νησιά μετατρέπονται σε πρώτη ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης κατατρεγμένων από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων». Τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και της Σένγκεν, την κατάργηση της Frontex, υποδομές για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, ενώ κάλεσε το λαό να παλέψει, για να σταματήσει η χώρα να είναι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση επανέλαβε πολλές φορές τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να υλοποιήσει «δεσμεύσεις μας απέναντι στην ΕΕ» που οδηγούν στην καταστολή και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, ενώ προετοιμάζοντας προφανώς σχετικά το έδαφος, παραδέχτηκε και «τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη» προσφύγων και μεταναστών. Προσπάθησε να εμφανίσει τα λεγόμενα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots) που δημιουργούνται στα νησιά, ως «πολιτική του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου», ωστόσο πρόσθεσε ότι η δημιουργία τους είναι και «λογική απαίτηση από την πλευρά των εταίρων». Επισήμανε, δε, ότι είναι ενταγμένα και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι στο πεδίο αυτό η Ελλάδα κάνει «καλά τη δουλειά της».

Αναφερόμενος στη FRONTEX, δήλωσε ότι «από την αρχή δεν υπήρχε αντίρρηση» στο να αναλάβει ρόλο στα σύνορα. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής, πρόσθεσε ωστόσο: «Εχουμε συγκροτήσει και μια μόνιμη διυπουργική επιτροπή οι δυο χώρες και θα ζητήσω το επόμενο διάστημα να γίνει έκτακτη σύγκλησή της, για να διαπιστώσουμε από κοινού με την τουρκική πλευρά τι γίνεται με τις ροές». Επανέλαβε ακόμα ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ενώ, αναφερόμενος στους φράχτες που έχει υψώσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, είπε ότι «τα Σκόπια παρανομούν, κλείνοντας τα σύνορα» και ζήτησε όλες οι χώρες να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ειδομένη, είπε για την επιχείρηση καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών ότι «δεν άνοιξε μύτη» και ότι ήταν λύση ανάγκης η μεταφορά των μεταναστών στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο.

Οσον αφορά στην Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ, το στίγμα έδωσε ο βουλευτής της Μάκης Βορίδης, λέγοντας: «Η ΝΔ έχουμε καθαρή θέση, πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα, να υπάρχει ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών» και κατέκρινε τη κυβέρνηση ότι «δεν είναι ότι αποτυγχάνετε, αλλά ότι έχετε βαθιά διαφωνία με τις πολιτικές της ΕΕ»!

Ο υπουργός Γ. Μουζάλας επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει πριν ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν άλλα δύο κέντρα ταυτοποίησης στη Μακεδονία και την Αττική «χωρίς μάλιστα να είναι υποχρέωση της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ