Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλάζει όψη το Μοναστηράκι

Την αλλαγή της όψης της πλατείας στο Μοναστηράκι, αφού ολοκληρωθούν τα έργα του Μετρό στην περιοχή, αποφάσισε (11/7) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το σχέδιο αναμόρφωσης αποσκοπεί σε μια άνετη πλατεία διέλευσης πεζών, στη δυνατότητα οπτικής επαφής με όλα τα μνημεία που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Η μελέτη, που εγκρίθηκε σε πρώτη φάση από το ΚΑΣ θα ξανασυζητηθεί, εάν προκύψουν τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία της.

Το σχήμα της πλατείας θα προσδιορίζεται από τα υπάρχοντα κτίρια. Δηλαδή, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το τζαμί Τζισδαράκι, το ναό της Παντάνασσας και τα σύγχρονα κτίρια του ΗΣΑΠ. Η εξωτερική όψη των σύγχρονων κτιρίων θα αναμορφωθεί, με τα πρότυπα των αναμορφώσεων που έγιναν στις προσόψεις των κτιρίων στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Η μελέτη για την πλατεία του Μοναστηρακίου προβλέπει την ανάδειξη των αρχαίων, ακόμη και αυτών που σήμερα δεν είναι ορατά. Αυτό θα γίνει με την τοποθέτηση μιας υπερυψωμένης σχάρας, η οποία θα επιτρέπει την οπτική επαφή με τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μετρό. Η μελέτη προβλέπει, επίσης, να γίνει ορατό και το τμήμα του Ηριδανού ποταμού.

Τέλος, η πλατεία θα πλακοστρωθεί με το ίδιο υλικό που είναι πλακοστρωμένες οι πλατείες της Πλάκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ