Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερίζουν για ΕΣΠΑ και αρμοδιότητες

Η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση των δύο βαθμών Τοπικής Διοίκησης, τα συλλογικά όργανα των οποίων έχουν παραιτηθεί προ πολλού από τη διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια ώρα, ερίζουν ποιος θα αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες ή ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι χρημάτων του ΕΣΠΑ, το οποίο αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός άντλησης χρημάτων. Χρήματα που δίνονται, βέβαια, με όρους οι οποίοι εξυπηρετούν τις βασικές κατευθύνσεις ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, κατήγγειλε ότι «πίσω από κλειστές πόρτες», περιφερειάρχες ζητούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αρμοδιότητες, στερώντας τες από τους δήμους. «Πάνε και τους λένε, δώστε τα σε μας όλα», είπε χαρακτηριστικά. Οπως ενημέρωσε το σώμα, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κ. Αγοραστό, με το αίτημα για κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των δύο οργάνων. «Τα συσσωρευμένα προβλήματα που βαραίνουν την Αυτοδιοίκηση και ορισμένες φορές, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, δημιουργούν τριβές μεταξύ των δύο βαθμών, απαιτούν διάλογο μεταξύ μας, με ειλικρινή διάθεση, προκειμένου να βρούμε τους κοινούς τόπους που θα αναδείξουν την καλή συνεργασία μας προς όφελος των πολιτών και του τόπου», σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή.

Επίσης, ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτση, με θέμα την πορεία υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2013. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι όσα έργα δεν ολοκληρωθούν ή αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτελεστούν με εθνικούς πόρους. Συμφωνήθηκε, τέλος, να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ για το σχεδιασμό των δράσεων της νέας περιόδου, δηλαδή του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, στα χρήματα του οποίου προσδοκούν οι δήμοι για την άντληση πόρων, καθώς έχουν αποδεχτεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη μειωμένη χρηματοδότηση και τους... εναλλακτικούς δρόμους λειτουργίας, όπως το δανεισμό, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την επιβολή φόρων και τελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ