Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ημερολόγια από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής
Η δράση και η προσφορά του Κόμματος στις γειτονιές της Αθήνας

Τη δράση και την προσφορά του ΚΚΕ, των μελών και των φίλων του, την περίοδο 1940 - 1950, στις γειτονιές του Δήμου της Αθήνας επιχειρεί να καταγράψει η ατζέντα που κυκλοφορεί η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΟ Αττικής.

Το εξώφυλλο φιλοξενεί στιγμιότυπο από το γιορτασμό για τα 26 χρόνια του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, στις 19 Νοέμβρη του 1944, και οι σελίδες του ξεκινούν με το ιστορικό πρώτο γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, το 1940, που σάλπισε τη λαϊκή αντίσταση στον κατακτητή.

Το περιεχόμενο της ατζέντας, που συμπληρώνεται με εφημερίδες, προκηρύξεις και φωτογραφίες από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και με συνοδευτικά κείμενα, ζωντανεύει την ηρωική ιστορία του Κόμματος: Η δράση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας κατά την Κατοχή και την Αντίσταση και οι μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Το Μπλόκο του Δουργουτίου και η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά του '44 και η επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το Νταχάου, είναι μερικά μόνο από τα ιστορικά στιγμιότυπα που περιέχονται στην ατζέντα.

Με διαφορετικά εξώφυλλα τα ημερολόγια της ΤΟ Βιομηχανίας

Με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα κυκλοφορεί το ημερολόγιό της η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής: Η αντάρτισσα με το όπλο στο χέρι, η φιγούρα του Β. Ι. Λένιν, οι κλασικοί του μαρξισμού και το χαρακτικό του Α. Τάσσου «Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910».

Τόσο τα εξώφυλλα όσο και το περιεχόμενο της έκδοσης, από μήνα σε μήνα, τιμούν την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τους ήρωες της εργατικής τάξης και τους κλασικούς της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας. Σε κάθε σελίδα του ημερολογίου, το «Σαν Σήμερα» υπενθυμίζει τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Φόρος τιμής σε πρωτοπόρους παιδαγωγούς

Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Πειραιά
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Πειραιά
Στη συνεισφορά του Κόμματος στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, τόσο όσον αφορά το κίνημα των εκπαιδευτικών όσο και τις πρωτοπόρες επιστημονικές επεξεργασίες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών παιδαγωγών της περιόδου είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο που διακινεί η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Εικόνες από σημαντικές στιγμές των χρόνων εκείνων, στοιχεία για σταθμούς του επαναστατικού κινήματος, όπως η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η ίδρυση του ΚΚΕ, διατρέχουν τις σελίδες του, σκιαγραφώντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Σύντομα και περιεκτικά παρουσιάζονται και αναλύονται ιστορικά γεγονότα που στο σημερινό σχολείο διδάσκονται στα παιδιά διαστρεβλωμένα και πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης, όπως π.χ. ο χαρακτήρας των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του φασισμού, η Μικρασιατική Εκστρατεία και το «Ιδιώνυμο».

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου, ο αναγνώστης μαθαίνει για την Ρόζα Ιμβριώτη, τον Δημήτρη Γληνό, τον Κώστα Σωτηρίου, τον Αντόν Μακάρενκο, τον Λεβ Βιγκότσκι και αρκετούς ακόμα πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς - παιδαγωγούς της εποχής. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνονται τα στοιχεία τους σε μια τέτοια έκδοση. Με αυτό τον τρόπο γίνεται απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, προβάλλεται η πολύπλευρη δράση τους, την οποία το σχολείο του καπιταλισμού συνειδητά έχει αφήσει στο σκοτάδι.

Από αυτή τη σκοπιά γίνεται αναφορά στους αγώνες των προοδευτικών δασκάλων και τις διώξεις που υπέστησαν, από το κίνημα του δημοτικισμού και τα «Μαρασλειακά», μέχρι τις εξορίες και τις φυλακές που βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες ακόμα αγωνιστές, στις συνθήκες άγριας καταστολής της δικτατορίας του Μεταξά. Αναδεικνύεται, επίσης, η τιτάνια μορφωτική δουλειά που διεξήγαγαν οι κομμουνιστές μέσα στις φυλακές και τους χώρους εξορίας.

Ενα από τα εξώφυλλα του ημερολογίου της ΤΟ Βιομηχανίας
Ενα από τα εξώφυλλα του ημερολογίου της ΤΟ Βιομηχανίας
Αξιοσημείωτη είναι η διαδικασία που προηγήθηκε της έκδοσης του ημερολογίου. Συγκροτήθηκε ομάδα εκπαιδευτικών από την Τομεακή Οργάνωση που επιφορτίστηκε με το καθήκον της ιστορικής μελέτης, της συλλογής των στοιχείων, της δομής του ημερολογίου αλλά και του τελικού «στησίματός» του. Αξιοποιήθηκαν υλικά από την πλούσια ιστορική αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ και του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», καθώς και άλλες βιβλιογραφικές πηγές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αντάξιο της προσπάθειας που καταβλήθηκε και αποτελεί παρακαταθήκη για αντίστοιχες μελλοντικές απόπειρες μπροστά στα 100χρονα του Κόμματος.

Ιστορικές στιγμές από την εργατούπολη του Πειραιά

Ιδιαίτερα προσεγμένο και καλαίσθητο το ημερολόγιο που διακινεί η ΤΟ Πειραιά, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις πιο σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος στην περιοχή του Πειραιά.

Στις σελίδες του βρίσκουμε φωτογραφικό υλικό, αρχειακά ντοκουμέντα, σελίδες του «Ριζοσπάστη» και σύντομη εξιστόρηση για ιστορικά γεγονότα: Από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚΕ το 1918, που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, στον Πειραιά, μέχρι τη μεγάλη απεργία του 1929 στο εργοστάσιο Λιπασμάτων που πνίγηκε στο αίμα, και από το Μπλόκο της Κοκκινιάς μέχρι τη μάχη της Ηλεκτρικής τον Οκτώβρη του 1944.

Δε λείπουν και οι σύγχρονες μάχες, όπως η μεγάλη απεργία των ναυτεργατών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, το 2002, που χτυπήθηκε άγρια από τις δυνάμεις καταστολής στο λιμάνι.

Το ημερολόγιο της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών

Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» επέλεξε για το εξώφυλλο του ημερολογίου της η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής.

Αναφορά στο «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου και τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές
Αναφορά στο «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου και τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές
Το εσωτερικό του ξεκινάει με τον ιστορικό όρκο του ΕΛΑΣίτη μαχητή, ενώ στο οπισθόφυλλο δεσπόζει το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» του Δεκέμβρη του 1991, που σε συνθήκες αντεπανάστασης και ανατροπής του σοσιαλισμού έδινε το στίγμα της αντεπίθεσης: «ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών».

Κάθε σελίδα του εμπλουτίζεται με σύντομες αναφορές σε σταθμούς της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος.


«Ο πυρήνας λιπασμάτων έκανε έρανο ανάμεσα στους εργάτες και έδωσε ένα ποσό στον έρανο του
«Ο πυρήνας λιπασμάτων έκανε έρανο ανάμεσα στους εργάτες και έδωσε ένα ποσό στον έρανο του "Ριζοσπάστη"...». Απόσπασμα από ανταπόκριση στον «Ριζοσπάστη» το Μάη του 1929, από το εργοστάσιο Λιπασμάτων του Πειραιά

Το οπισθόφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών
Το οπισθόφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών

Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Το εξώφυλλο του ημερολογίου της ΤΟ Εκπαιδευτικών

1944: Εικόνες από την Απελευθέρωση της Αθήνας
1944: Εικόνες από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Το εξώφυλλο της ατζέντας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
Το εξώφυλλο της ατζέντας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ