Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους για το β' γύρο

Στο επίκεντρο το πώς θα γίνει ξανά η ΝΔ «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης

Με διλήμματα τύπου «ανθρώπινο πρόσωπο ή νεοφιλελευθερισμός» και «ανανέωση ή στασιμότητα» φαίνεται ότι θα κινηθούν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έως το β' γύρο

Eurokinissi

Με διλήμματα τύπου «ανθρώπινο πρόσωπο ή νεοφιλελευθερισμός» και «ανανέωση ή στασιμότητα» φαίνεται ότι θα κινηθούν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έως το β' γύρο
Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και μια σειρά άλλα στελέχη της ΝΔ που σταδιακά φανερώνουν ποιον θα επιλέξουν στην εσωκομματική κούρσα για την εκλογή νέου προέδρου στο β' γύρο της 10ης Γενάρη. Ολα με άξονα το πώς η ΝΔ θα καταστεί ξανά ικανή εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, με παράλληλη στοίχιση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στα προαπαιτούμενά του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προχτές τα μεσάνυχτα, επί 404.078 εγκύρων ψηφοδελτίων, ο Ευ. Μεϊμαράκης έλαβε 39,8% (160.823 ψήφους), ο Κυρ. Μητσοτάκης το 28,5% (115.162 ψήφους), ο Απ. Τζιτζικώστας το 20,3% (82.028 ψήφους) και ο Αδ. Γεωργιάδης το 11,4% (46.065 ψήφους).

«Ανθρώπινο πρόσωπο» και «παρακαταθήκη Καραμανλή»

Μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, ο Ευ. Μεϊμαράκης προχώρησε στην πρώτη του επίσημη δήλωση μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι Νεοδημοκράτες, με την αθρόα συμμετοχή τους, έδωσαν ένα ακόμη δυναμικό "παρών". Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Εστειλαν μήνυμα ότι η ΝΔ είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό στίγμα».

Εβαλε, δε, στόχο «στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμά μας για (...) μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εμφανιστεί ως φορέας της παράδοσης του λεγόμενου «καραμανλισμού», αλλά και ως εκφραστής του «ανθρώπινου προσώπου» που μπορεί να έχει ισχυρό λαϊκό έρεισμα, σε αντίθεση με το «νεοφιλελεύθερο πρόσωπο» που αποδίδουν στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη τις προηγούμενες μέρες, ο «καραμανλικός» Ευ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο «Βήμα FM», πρόβαλλε χαρακτηριστικά το «δίλημμα» που θέτει η πλευρά Μεϊμαράκη, λέγοντας: «Οι νεοδημοκράτες θα πρέπει να επιλέξουν τι ΝΔ θέλουν. Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη ΝΔ, η οποία θα πάει στο καθαρό, δημοκρατικό και ορθολογικό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μία οικονομική αριστοκρατία, σε μία οικονομική ελίτ; `Η θέλουν μία ΝΔ (...) η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως ακριβώς το ΕΛΚ. Το δεύτερο (μέρος του διλήμματος) είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη».

Η «ανανέωση» και ο «ορφανός μεσαίος χώρος»

«Τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τ' ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη ΝΔ. Αυτές οι διακρίσεις δεν ανήκουν στην πολιτική του 20ού αιώνα», έσπευσε να απαντήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσω συνεντεύξεων σε «Real FM» και «MEGA».

Από την πλευρά του, όρισε το δίλημμα της 10ης Γενάρη ως εξής: «Τα δύο βασικά διλήμματα είναι πρώτον ανανέωση ή στασιμότητα και δεύτερον ποιος είναι καλύτερος να κερδίσει τον κ. Τσίπρα και να γίνει πρωθυπουργός». Οπως, επίσης, εξέφρασε το στόχο «η ΝΔ να ξεπεράσει το 28%, να ενώσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ και να εκφράσει πολιτικά τον ορφανό μεσαίο χώρο».

«Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ ότι είναι μια επιλογή στασιμότητας. Αν ήθελε να κάνει αλλαγές στη ΝΔ, θα το είχε ήδη κάνει από τη θέση του γραμματέα» ανέφερε, ενώ για τον εαυτό του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να κερδίσει ψήφους «κεντρώων» και ότι μπορεί να μιλήσει καλύτερα στους νέους.

Αφησε, εξάλλου, αιχμές κατά του Μεϊμαράκη για το γεγονός ότι είχε ταχθεί ενάντια στην εκλογή προέδρου από τη «βάση». «Εγώ κέρδισα αυτό το στοίχημα, που ήθελα να ανοίξουμε τις πόρτες της ΝΔ στην κοινωνία. Ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε κάτι άλλο», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίζοντας εαυτόν ως ικανότερο να απευθυνθεί και να πείσει ευρύτερα ακροατήρια, ενσωματώνοντάς τα στη ΝΔ.

Πρόσθεσε επ' αυτού: «(...) Πήρα το μεγάλο στοίχημα να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και του ορθού λόγου, κόντρα στο λαϊκισμό και είδα ότι αυτή η προσπάθειά μου ανταμείφθηκε και ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών (...) Απέδειξα ότι μπορώ να φέρω στη Νέα Δημοκρατία πολίτες που ήταν μακριά από το κόμμα».

Αιχμές εναντίον του Μεϊμαράκη άφησε και για έλλειψη θέσεων: «Εγώ έχω πει πάρα πολλά για το τι θέλω να αλλάξω στη ΝΔ, θέλω να ακούσω και τον κ. Μεϊμαράκη να πει τι θέλει να κάνει στο κόμμα» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση και να είμαστε έτοιμοι με το σχέδιο για τη χώρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα φθίνει».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά δεν την απέκλεισε, αλλά έβαλε όρους: «Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε την κυβέρνηση αλά καρτ. Δε θα συζητήσω οτιδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν πάρει πίσω τα όσα κάνει στην Παιδεία. Για μένα η Παιδεία είναι απόλυτη προτεραιότητα. Δε θα είμαστε μόνιμα το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια, να παραιτηθεί» είπε.

Τέλος, σηματοδοτώντας τις διεργασίες και τις επαφές ενόψει β' γύρου, είπε ότι θα μιλήσει με τον Απ. Τζιτζικώστα, όχι για να κάνει κάποια συμφωνία, αλλά γιατί «η άποψή του είναι απολύτως σεβαστή. Εχει ρόλο να παίξει στα πράγματα της ΝΔ και τον κέρδισε ο ίδιος, με την τρίτη θέση που έλαβε».

Σιγά - σιγά παίρνουν θέση κι άλλοι

Στο μεταξύ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές Τζιτζικώστα στον α' γύρο, ο Μ. Βορίδης, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», εξέφρασε - έστω έμμεσα - τη στήριξή του στον Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, παρότι είπε ότι δε θα υποστηρίξει κάποιον ονομαστικά, όπως έκανε στον πρώτο γύρο, δήλωσε ότι έχει δίκιο ο Κυρ. Μητσοτάκης που είπε ότι τρεις υποψήφιοι προωθούσαν την ανανέωση του κόμματος και ένας τη συνέχεια... Πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα Μητσοτάκη έθετε τρία κεντρικά ζητήματα: Τη «ριζοσπαστική ανανέωση του κόμματος», τον «τερματισμό της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» και τη «σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κοντά στον Μητσοτάκη δείχνει να στέκεται και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης. Μιλώντας στο «Real FΜ», έσπευσε να απαξιώσει το δίλημμα καραμανλικοί - μητσοτακικοί: «Καραμανλικοί είναι οι Νεοδημοκράτες στο σύνολό τους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας. Εχει βάλει το αποτύπωμά του πάνω στη ΝΔ. Εχουμε ακολουθήσει τις αρχές που ο ίδιος επέβαλε (...) Αλλωστε, το 2015 τα προτάγματα είναι προτάγματα του αύριο, όχι του παρελθόντος. Εχει, λοιπόν, σημασία ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα το αύριο»...

Επέμεινε: «Δε νομίζω ότι πρέπει να λέμε με "ποιον", αλλά "πώς" πρέπει να πάει η ΝΔ στο αύριο» και φρόντισε να θυμίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, όταν η ίδια του η αδελφή έκανε κόμμα, εκείνος παρέμεινε στη ΝΔ και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη».

Τέλος, φρόντισε να ψέξει τον Μεϊμαράκη για το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκε προχτές στη Βουλή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, βάζοντας εμμέσως θέμα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της ηγεσίας στην παράταξή τους: «Η εικόνα της ΝΔ δεν ήταν εικόνα μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς. Πάνω από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σημαίνοντα στελέχη - ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Καραμανλής - απουσίαζαν. Το τονίζω: Σημαίνοντα στελέχη που θέλουν να έχουν ρόλο, δεν μπορούν να απουσιάζουν από μια τέτοια ψηφοφορία, για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει όχι μόνο την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ