Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντονη διπλωματική δραστηριότητα στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία αναπτύσσουν Ρωσία και Κίνα στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων τους στην περιοχή. Χτες, λίγα 24ωρα μετά την πρόσκληση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σε συριακή κυβέρνηση και τη «μη εξτρεμιστική» αντιπολίτευση για διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο, μετέβη στη σινική πρωτεύουσα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ που θα παραμείνει εκεί έως τις 26 Δεκέμβρη.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συναντήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα τον Καταριανό ομόλογό του, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Ατίγια, για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έμφαση «στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Συρία».

Στη Δαμασκό, η πολιτική σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν» σημείωσε ότι οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χώρα της (οι αποφάσεις 2253 και 2254) είναι αφενός «επιτυχία του ρωσο-κινεζικού οράματος για ειρήνη στην περιοχή» και αφετέρου «αποτέλεσμα της διάδοσης της τρομοκρατίας στο έδαφος των ΗΠΑ και της Γαλλίας». Η ίδια εκτίμησε ότι ειδικά η απόφαση υπ' αριθμόν 2254 «επιβεβαιώνει το δικαίωμα του συριακού λαού να καθορίζει μόνος του την τύχη του, να διατηρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του». Σχετικά με τις αντιφατικές (σε σχέση με τις αποφάσεις 2253 και 2254 του ΟΗΕ) αντιδράσεις δυτικών ηγετών (π.χ. Ομπάμα) περί αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία η Μπουτάινα Σααμπάν επισήμανε πως «εξηγούνται γιατί δεν είναι εύκολο για τη Δύση να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι υποχώρησε».

Νέα στοιχεία για τους πρόσφυγες

Περισσότερο από τα δύο τρίτα των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο Λίβανο ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», έναντι σχεδόν του μισού αυτών πριν από ένα χρόνο, αποκαλύπτει έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως σημειώνεται στις αρχές της σύγκρουσης στη Συρία το Μάρτη του 2011, ο Λίβανος δέχτηκε 1.200.000 Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων το 70% «ζει» σήμερα με λιγότερα από 3,84 δολάρια τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ