Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πυροσβεστική επίσκεψη» Ντεμιρτάς στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της υψηλής έντασης που «στιγματίζει» από τις 24 Νοέμβρη τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό μαχητικό ο συμπροεδρεύων του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετέβη χτες στη Μόσχα, συναντώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σ. Ντεμιρτάς σημείωσε πως θεωρεί «σημαντική την εκτόνωση της έντασης» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις «ιδιαίτερα σε μία τόσο σκληρή, δύσκολη περίοδο», τονίζοντας παράλληλα πως «δεν ήταν μία σωστή απόφαση» η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και πως σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι «να βρεθεί τρόπος για έξοδο από την παρούσα κατάσταση». Ο συμπροεδρεύων του HDP πρόσθεσε ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Φυσικά, η συνάντηση αυτή δείχνει επίσης ότι η Ρωσία συνομιλεί με το κουρδικό στοιχείο και μπορεί να επηρεάζει και στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» στις 24 Νοέμβρη πάνω από τη Συρία ήταν «προσχεδιασμένη ενέργεια», αλλά υπογράμμισε ότι «η κρίση με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με το "φίλο και αδελφό τουρκικό λαό».

Η επίσκεψη Ντεμιρτάς στη Μόσχα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου είχε πει προχτές πως η «συριακή γη δεν θα γίνει μέρος των στόχων του επεκτατισμού της Ρωσίας». Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτελί, είπε ότι «το HDP συνεργάζεται με τους εχθρούς της Τουρκίας», ενώ στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHR) δήλωσε επίσης ότι είναι «αδιανόητο για ένα τουρκικό κόμμα να πάρει το πλευρό της Ρωσίας».

Παράλληλα με αυτές τις αντιδράσεις, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ υποκριτικά έκανε έκκληση στην Αγκυρα, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, ζητώντας εκεχειρία και άμεσα μέτρα για διάλογο.

  • Στο μεταξύ, πριν τα χαράματα χτες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκε η 30χρονη καθαρίστρια Ζέχρα Γιαμάτς και μια συνάδελφός της τραυματίστηκε στο χέρι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ