Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να είναι ανοιχτό για το λαό

Την έγκριση σκοπιμότητας και όρων σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου «Οργάνωση Πολιτιστικών και Επιστημονικών Δράσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», η οποία θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί και από την Περιφέρεια Αττικής με 240.000 ευρώ ανά χρόνο, αποφάσισε τη Δευτέρα 21/12, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η περιφερειακή αρχή, στην εισήγησή της, στάθηκε στην αναγκαιότητα της χρηματοδότησης και από την Περιφέρεια ως τρίτο μέρος αυτής της σύμβασης (με το Δήμο Πειραιά και το υπουργείο Πολιτισμού), τονίζοντας ωστόσο πως το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως χρήματα δεν υπάρχουν. Ετσι, γίνεται σαφές πως με τα ποσά που πρόκειται να δαπανηθούν από τα δύο μέρη, περίπου 590.000 ευρώ, είναι δύσκολη ακόμα και η στοιχειώδης λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τον εισηγητή Γ. Γαβρίλη, αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, πρόκειται να αποτελέσει και ένα από τα 6 σημεία της πόλης που θα ελκύσει τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων. Παράλληλα, έγινε σαφές πως οι κάτοικοι του Πειραιά και ειδικότερα οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα το ...βλέπουν μόνο απ' έξω, καθώς η περιφερειακή αρχή δε δέχτηκε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των εισιτηρίων για κάθε παράσταση το οποίο θα είναι δωρεάν γι' αυτές τις κατηγορίες, κάτι που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό στο θέμα, τονίζοντας πως έτσι όπως διατυπώνεται στην εισήγηση, είναι αόριστο το πόσα εισιτήρια θα δίνονται δωρεάν και πως ο όρος που θέτει αποτελεί διασφάλιση για τα δωρεάν εισιτήρια.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε πως το Θέατρο πρέπει να είναι ανοιχτό για τον κόσμο του Πειραιά, τη νεολαία της πόλης, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, δηλαδή «αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε και να αγοράσουν το εισιτήριο για να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση. Γιατί, στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι το βλέπουν απ' έξω. Μέσα δεν μπορούν να μπουν. Να μη γίνει χώρος που μπορεί να πηγαίνει μόνο η ελίτ. Τέτοιους χώρους έχουμε αρκετούς στο Λεκανοπέδιο, τους οποίους τους χρηματοδοτεί ο λαός από το υστέρημά του για να μαζεύεται μια ελίτ να κάνει τις δημόσιες σχέσεις. Το είχαμε θέσει και κατά την προηγούμενη περίοδο του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Επίσης, ξεκαθάρισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί στη σύμβαση ένα ποσοστό εισιτηρίων, τουλάχιστον το 20%, που θα είναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ανεξάρτητα ποιανού είναι παραγωγή. Μάλιστα, πρότεινε αυτά τα εισιτήρια να μοιράζονται π.χ. από τις μαθητικές κοινότητες, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, το Εργατικό Κέντρο και τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία για το αν μπορεί να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο με βάση το ποια θα είναι η λειτουργία του. «Θα είναι μία φορά το μήνα η παράσταση; Αν θέλουμε να έχει λειτουργία το Θέατρο, με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού νίπτει τας χείρας του. Το καθ' εξοχήν αρμόδιο υπουργείο ή η κυβέρνηση να πει ''εγώ αναλαμβάνω και επικουρικά οι υπόλοιποι βοηθούν, γιατί είναι και σε δύσκολες συνθήκες''. Πώς, δηλαδή, εξασφαλίζει το υπουργείο χρήματα για άλλες δραστηριότητες και δεν εξασφαλίζει για τη λειτουργία του Θεάτρου; Δεν μπορεί το υπουργείο να λέει "μετέχω χωρίς να βάλω χρήματα". Ετσι το Θέατρο δε θα μπορεί να λειτουργήσει».

Τέλος, σημείωσε πως «πρέπει να εξασφαλιστεί πως αν δεν έχει παραστάσεις, αν δε λειτουργεί το Θέατρο, αν κάποιος φορέας της πόλης χρειάζεται να κάνει κάποια δραστηριότητα που ασφαλώς αρμόζει στο χώρο, να μπορεί να του παραχωρείται. Γιατί, σας θυμίζω πως είχε ζητήσει κάποιος φορέας το Θέατρο και τους το αρνήθηκαν. Λίγες μέρες μετά, το πήρε ο κ. Λαζόπουλος για να κάνει το δικό του σόου στην τηλεόραση...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ