Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Με κριτήριο το μεράκι και τη διάθεση να προσφέρουν

Από πρόβα
Από πρόβα
Συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο μας δημιουργό Μάνο Λοΐζο...

«Από το Θούριο στη Διεθνή», δρώμενο εμπνευσμένο από την πάλη και το μόχθο του λαού, αφιερωμένο στα 96 χρόνια του ΚΚΕ...

Συναυλία αφιερωμένη στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων...

Εκδήλωση με αφηγήσεις για το χρονικό της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πλαισιωμένες με ποιήματα και επαναστατικά τραγούδια από την Ελλάδα και άλλες χώρες...

Πλούτος αξιόλογων παραγωγών, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω είναι δουλειά μόλις δύο χρόνων. Οσο ακριβώς διάστημα λειτουργεί και το μουσικό συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Για την αξιόλογη αυτή δουλειά, όπως και για τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

***

-- Κατ' αρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το πότε και πώς πήρατε αυτή την πρωτοβουλία.

-- Ουσιαστικά ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια, το Δεκέμβρη του 2013, σε μια εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, όπου εντελώς ερασιτεχνικά κάποιοι από τους συντρόφους που ασχολούνται με τη μουσική, παρουσίασαν κάποια τραγούδια σχετικά με το θέμα. Ηταν καλό το αποτέλεσμα. Αρεσε τόσο στους συντρόφους που συμμετείχαν, όσο και σε αυτούς που το άκουσαν και αποφασίσαμε να το οργανώσουμε κάπως καλύτερα σε μια πιο σταθερή βάση, να το μονιμοποιήσουμε.

Από την εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ
Προχωρήσαμε με ανοιχτό κάλεσμα σε όσους ξέραμε ότι ασχολούνται με τη μουσική και σε όσους ενδιαφέρονταν και φτιάξαμε μια ομάδα ικανοποιητική, τόσο που ξεκινήσαμε αρκετά απαιτητικά με ένα αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που το παρουσιάσαμε στο Πάρκο Τρίτση και είχε μεγάλη επιτυχία.

-- Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε να μονιμοποιήσετε μια τέτοια πρωτοβουλία;

-- Το σκεφτόμαστε χρόνια... Συνειδητοποιούσαμε κι αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη ορισμένων ανθρώπων που είχαν μεράκι να εκφραστούν. Θέλαμε να βρουν έκφραση τα ενδιαφέροντα των συντρόφων και να μη διαχέονται από εδώ κι εκεί. Παράλληλα, μέσα από το συγκρότημα, αλλά και με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, φέρνουμε σε επαφή νέους ανθρώπους με το Κόμμα. Περνάμε μέσα από μια διαφορετική οδό, την πολιτιστική, μηνύματα και ιδέες που εκφράζουν την πολιτική του ΚΚΕ. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην τελευταία εκδήλωση συμμετείχε ένας οπαδός που είχε χαλαρούς δεσμούς με το Κόμμα. Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και μαζευτήκαμε όλοι να συζητήσουμε, μας είπε ότι κατ' αρχάς ήταν πολύ συγκινημένος για το πώς τον δέχτηκε το Κόμμα και επίσης πόσα κατάφερε να μάθει, μέσα από αυτή τη διαδικασία, για την Οχτωβριανή Επανάσταση και την ΕΣΣΔ. Υπάρχουν δηλαδή και τέτοιες προεκτάσεις σε αυτή τη δουλειά. Ακόμα, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες καλλιεργείται η συλλογικότητα.

Από την πρόσφατη εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση
Από την πρόσφατη εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση
Με δυο λόγια, είναι μια κομματική πρωτοβουλία που εντάσσεται στη μαζική, ιδεολογική, πολιτική δουλειά του Κόμματος και αξιοποιεί συντρόφους και φίλους με μοναδικό κριτήριο το μεράκι και τη διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς.

-- Ποια είναι η συμμετοχή και η σύνθεση του συγκροτήματος;

-- Στο συγκρότημα συμμετέχουν μέλη και φίλοι του Κόμματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σχετικά σταθερός πυρήνας 20 ατόμων περίπου. Το συγκρότημά μας αποτελείται από τη χορωδία και το συγκρότημα. Στη χορωδία συμμετέχουν περίπου 12 άτομα, αν και ο αριθμός αυτός ποικίλλει ανάλογα με την εκδήλωση. Εχουμε δηλαδή φτάσει να συμμετέχουν και 18 άτομα. Ενδιαφέρον είναι ότι συμμετέχουν όλοι στη χορωδία, ακόμα και αυτοί που λένε μόνοι τους τραγούδια, ακριβώς για να διαφυλάσσεται το συλλογικό πνεύμα. Στην ορχήστρα συμμετέχουν οχτώ μουσικοί. Αλλοι έχουν σπουδάσει το όργανο που παίζουν, άλλοι έχουν παρακολουθήσει λίγα μαθήματα, είναι κυρίως αυτοδίδακτοι. Οι ηλικίες ποικίλλουν. Από 11 χρόνων μέχρι 76! Εχουμε δύο 11χρονους. Ο ένας είναι μέλος της χορωδίας και ο άλλος παίζει βιολί.

-- Πείτε μας λίγα πράγματα για την προετοιμασία των εκδηλώσεων. Και τι συμπεράσματα βγαίνουν από την πείρα αυτή;

-- Αρχικά, στην Τομεακή Επιτροπή αποφασίζεται η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τον κορμό του προγράμματος, τα τραγούδια που θα ακουστούν, τα κείμενα που θα διαβαστούν. Μετά συζητάμε με το συγκρότημα για την εκδήλωση, το περιεχόμενό της, το τι θέλουμε να βγάλουμε και ανταλλάσσουμε απόψεις.

Θα ήθελα να τονίσω ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος με γνώσεις. Ενορχηστρωτής και μαέστρος. Και το καλό κλίμα, που το εξασφαλίζει η Κομματική Οργάνωση. Ψυχή και οργανωτής του καλλιτεχνικού μέρους είναι η μαέστρός μας, Αννα Χρονοπούλου, που διδάσκει τη χορωδία. Μια δυσκολία που είχαμε αντικειμενικά είναι το πώς θα συντονιστεί όλος αυτός ο κόσμος, γιατί άλλος είναι 12 χρονών παιδί και πάει σχολείο, άλλος συνταξιούχος κι άλλος εργαζόμενος. Υπάρχουν υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές, κομματικές. Το συντονισμό με τις ώρες, αλλά και με τις κομματικές υποχρεώσεις από την Τομεακή Επιτροπή τον έχω αναλάβει εγώ.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όλους είναι ότι το συγκρότημα υπηρετεί τη μαζική, ιδεολογική, πολιτική δουλειά του Κόμματος. Τόσο αυτοί που συμμετέχουν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, όσο και οι υπόλοιποι σύντροφοι που εμπλέκονται με τον α ή β τρόπο, έχουν πειστεί ότι είναι μια κομματική δουλειά. Ετσι υπάρχει και η ανάλογη πειθαρχία.

-- Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να μην ρωτήσουμε ποιος είναι ο επόμενος στόχος...

-- Κατ' αρχάς αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό είναι ότι σε κάθε εκδήλωση το συγκρότημα μετρά - και θέλουμε να μετρά - βήματα βελτίωσης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι δουλειές μας δεν έχουν αδυναμίες. Σε κάθε δουλειά όμως βελτιωνόμαστε, αφού εντοπίζουμε τα προβλήματα, τα συζητάμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε υποδομές. Γενικά υπάρχει ενθουσιασμός. Το κάλεσμα για συμμετοχή στο συγκρότημα είναι ανοιχτό.

Θέλω επίσης να πω ότι η συμμετοχή του συγκροτήματος σε όσες εκδηλώσεις έχουμε πραγματοποιήσει έχει βοηθήσει, μαζεύεται πολύ εύκολα ο κόσμος. Αυτό που συναντάς κυρίως είναι η συγκίνηση. Δένεται καλά το κείμενο με το τραγούδι, την ομιλία.

Ο επόμενος στόχος, με αφορμή και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Μάη του 1936, είναι να φτιάξουμε μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου θα παρουσιάσουμε τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.


Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ