Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα του Αντονίν Ντβόρζακ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει δύο εμβληματικά έργα του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ (1841 - 1904), την Παρασκευή 15 Γενάρη, στις 20.30, στην Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διεύθυνση της ορχήστρας ανήκει στον Πολ Τσιανγκ.

Η γραφή του Ντβόρζακ χαρακτηρίζεται από μελωδική ευρηματικότητα, έντονο ρυθμικό στοιχείο και πολύχρωμη ενορχήστρωση. Τα έργα του καταφέρνουν να συνδυάσουν τους κανόνες του ρομαντισμού με το μουσικό ιδίωμα και τις μελωδίες της Μοραβίας και της Βοημίας. Στις συνθέσεις του ενσωματώνει ιδιοφυώς το χορωδιακό πάθος των παραδοσιακών τραγουδιών της Μοραβίας και τη νοσταλγία που διακρίνει τις μπαλάντες και τους χορούς της Βοημίας.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Δημήτρης Πάτρας αναμετράται με τον επονομαζόμενο «βασιλιά των κοντσέρτων για τσέλο», ένα μελαγχολικό αριστούργημα που θέτει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στο σολίστα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την «Εβδομη Συμφωνία» του μεγάλου συνθέτη, που αποτελεί έναν ύμνο για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ