Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κατάθεση τροπολογιών από το ΚΚΕ για την αναβάθμιση της διαβίωσης των φαντάρων

Επικυρώθηκε χτες επί της αρχής με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά διαχειριστικού τύπου, όπου οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα, που είναι, από τη μια, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι (από τη σίτιση, τη διαμονή έως και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους για μετακινήσεις κ.ά.) και, από την άλλη, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, περιέχει διατάξεις, με τις οποίες όλο το σύστημα των μεταθέσεων και της μοριοδότησης θα ελέγχεται στο εξής αποκλειστικά από τον εκάστοτε υπουργό Αμυνας.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν. Η κύρια διαφωνία που εξέφρασαν ήταν η αλλαγή του τρόπου βαθμολογίας που προβλέπεται στο άρθρο 25, όπου το «λίαν καλώς», από 17 έως 19 που είναι σήμερα, με το νομοσχέδιο «πέφτει» στο 15 έως 19. Η ΧΑ καταψήφισε.

Τροπολογίες του ΚΚΕ για την προστασία και ανακούφιση των στρατευμένων

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», ανέδειξε ποιος είναι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και τι πραγματικά εξυπηρετούν, τι τραβάνε οι φαντάροι και προανήγγειλε την κατάθεση από το ΚΚΕ δύο τροπολογιών για την «πραγματική ανακούφιση» όπως είπε των φαντάρων.

Οπως ανέφερε, με την πρώτη τροπολογία το ΚΚΕ απαιτεί να αναλαμβάνει το κράτος «εξολοκλήρου το κόστος της αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπου συμπεριλαμβάνονται «σίτιση, ένδυση, μετακινήσεις», μέχρι αναβάθμιση του ελεύθερου χρόνου, με τη χορήγηση εισιτηρίων για θέατρο, κινηματογράφο, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά. «Ο χρόνος θητείας, σημείωσε, απαιτούμε να είναι, εξ ορισμού και εκ του νόμου, αυτόματα ασφαλιστικός ενεργός χρόνος» και ο κάθε οπλίτης και η άνεργη τυχόν σύζυγός του και κάθε παιδί του να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η οποία να διαρκεί και έξι μήνες μετά τη θητεία του.

Η δεύτερη αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος, με πρόβλεψη στο στρατιωτικό κανονισμό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν σε Ενώσεις Στρατιωτικών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών, οι οποίες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν με απόφαση του Αρείου Πάγου ως Πολιτιστικά Σωματεία. Να συγκροτηθούν, με πρωτοβουλία των φαντάρων σε επίπεδο τάγματος, «επιτροπές φαντάρων» για την επίλυση προβλημάτων διαβίωσης. «Να προβλεφθεί ρητά στο στρατιωτικό κανονισμό, ότι πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς κανέναν περιορισμό, η ελεύθερη ανάγνωση των εφημερίδων μέσα στα στρατόπεδα και η πώλησή τους στα ΚΨΜ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ