Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών», σήμερα στην Καισαριανή

Στο πλαίσιο του «Θεατρικού Χειμώνα 2015 - 2016», που διοργανώνει ο Δήμος Καισαριανής, η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζει το έργο «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών», του Γιάννη Ρίτσου, σήμερα, Τρίτη 2 Φλεβάρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής, στις 20.30.

Στο επίκεντρο του έργου είναι η αντίσταση του λαού μας σε μια γειτονιά των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους. Το καθήκον, ο αγώνας, η ελπίδα για το αύριο... Οπως σημειώνεται και στον πρόλογο του βιβλίου, «ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης και ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου». Το συγκεκριμένο έργο αρχικά γράφτηκε ως μονόπρακτο δράμα στην περίοδο της Κατοχής, με τίτλο «Η Αθήνα στ' άρματα». Μετά το Δεκέμβρη του 1944, ο Ρίτσος μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές και συντρόφους του φεύγει από την Αθήνα και φτάνει στην Κοζάνη κι εκεί ανεβαίνει το έργο για πρώτη φορά. Με τα γεγονότα που ακολουθούν, χάνεται το χειρόγραφο και του απομένει μόνο το χορικό, με βάση το οποίο δημιουργεί τα επόμενα χρόνια το τρίπρακτο με τίτλο «Μάνα». Το 1954 το δημοσιεύει με την εξής σημείωση: «Από θεατρικό έργο "Μάνα", που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής». Το 1957, ο ποιητής επιλέγει τον τίτλο «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών».

Παίζουν οι: Αβακιάν Μαράλ, Ασημενίδης Σωτήρης, Βαρλά Ευτυχία, Βούτου Διονυσία, Βεχλίδης Νίκος, Γιουτλάκη Βάλια, Ελευθερίου Δήμητρα, Καπετανοπούλου Μαρία, Καταχανά Μαρίνα, Κωβαίος Δημήτρης, Λαγκαδινού Αθηναΐς, Μπουλής Σπύρος, Νικολέτου Γεωργία, Ποζατζίδης Τάσος, Ραζή Αλεξανδράτου, Αργυρώ Αγγελική, Σπανού Γιώτα, Τζαναβάρη Αγγελίνα, Τσαγκάρη Ιωάννα.

Σκηνοθεσία: Ρόκου Ηρα. Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα. Κινησιολογία: Μουσγά Πηνελόπη. Διασκευή κειμένου: Γουγής Αντώνης. Πρωτότυπη μουσική: Γουγής Α., Μπουλής Σ. Video: Τσίτσικας Κώστας.

Υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ