Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΪΟΒΑ
Νικητές οι Κρουζ και Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων στα «στρατόπεδα» Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έδωσε το αποτέλεσμα των χτεσινών προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα. Στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικάνων, οι δυνάμεις μοιράστηκαν στα τρία, με σίγουρο νικητή τον 45χρονο Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ που βγήκε πρώτος με 28%. Στη δεύτερη θέση μπήκε ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ με 24% και στην τρίτη ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο με 23%.

Ο Τεντ Κρουζ υποστήριξε ότι η νίκη του δεν ήταν προσωπική «αλλά νίκη της βάσης», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην απογοητεύονται. Στους Δημοκρατικούς, οι ψηφοφόροι στην Αϊόβα «μοιράστηκαν» ανάμεσα στην 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον 74χρονο γερουσιαστή από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς που δηλώνει σοσιαλδημοκράτης. Η εύθραυστη «νίκη» της Κλίντον κρίθηκε στο νήμα, αφού προηγήθηκε μόλις κατά 0,2% έναντι του αντιπάλου της, παίρνοντας το 49,8% των ψήφων έναντι του 49,6% που πήρε ο Σάντερς.

Ο τρίτος υποψήφιος των δημοκρατικών, Μάρτιν Ο Μάλεϊ πήρε μόλις 0,5%, πράγμα που τον ανάγκασε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την «κούρσα». Οι επόμενες προκριματικές θα διεξαχθούν στις 9 του μήνα στο Νιου Χαμσάιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ