Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ΗΠΑ μελετούν στοχευμένα την ενίσχυση της παρουσίας τους

Την επόμενη βδομάδα η πρώτη Σύνοδος ΗΠΑ - ASEAN

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενδεικτική της αυξημένης σημασίας που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν στη Νοτιοανατολική Ασία είναι η Σύνοδος ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) που ο Λευκός Οίκος θα φιλοξενήσει την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη (15 και 16 Φλεβάρη) στην περιοχή Σάνιλαντς της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση, η οποία - καθόλου τυχαία - γίνεται σε μια περίοδο που σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με Ουάσιγκτον και Πεκίνο να πρωτοστατούν σε μια αυξανόμενη «κινητικότητα», και στρατιωτική.

Στην ατζέντα της συνάντησης HΠΑ - ASEAN θα βρεθούν θέματα όπως οικονομία, ασφάλεια, τρομοκρατία και άλλες «προκλήσεις», σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην Μπανγκόκ ο εκπρόσωπος της χούντας, Βερατσόν Σουκχονταπατιπακ, με την οποία η Ουάσιγκτον διατηρεί στενές σχέσεις, παρά τα ανέξοδα ευχολόγια που μοιράζει συχνά - πυκνά για «επιστροφή στη δημοκρατία». Ο ίδιος Ταϊλανδέζος αξιωματούχος, όπως και άλλοι στην Ινδονησία, ακόμα μια χώρα - κλειδί για την «ανάπτυξη» και τις «ισορροπίες» στην περιοχή, επιβεβαίωσαν ότι δύσκολα θα λείψουν από το τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και η νέα, διεθνών επιδράσεων «Διαειρηνική Συνεργασία» εμπορίου και συνεργασίας TPP (στην οποία θυμίζουμε δε συμμετέχει η Κίνα).

Στην ASEAN συμμετέχουν σήμερα οι Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Στην ΤΡΡ συμμετέχουν (προς το παρόν) οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού.

Κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Ινδίας;

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικά των ισχυρών συμφερόντων που αναμετρούνται στην περιοχή είναι δημοσιεύματα με διάφορα σενάρια για την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών. Χτες, στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφανίστηκε αποκλειστικό δημοσίευμα με τον τίτλο «ΗΠΑ - Ινδία σκέφτονται κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πληροφορίες αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου, υποστηρίζει ότι Ουάσιγκτον και Νέο Δελχί έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών που ευελπιστούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2016, σε περιοχές όπως ο Ινδικός Ωκεανός αλλά και η Νότια Κινεζική Θάλασσα. Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα συζητήθηκε στην επίσκεψη που έκανε ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Μανοχαρ Παρικαρ, στο στρατηγείο του αμερικανικού στρατού στη Χαβάη, τον περασμένο Δεκέμβρη, όπου έγινε «μια ευρεία συζήτηση». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει και ότι τη διενέργεια κοινών περιπολιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ζήτησαν από τις ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες, που είναι άλλωστε ένας από τους στενότερους συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα με περιπολίες και στρατιωτικές προετοιμασίες (2023-08-12 00:00:00.0)
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και επωφελείς συνεργασίες (2016-07-26 00:00:00.0)
Η στοχευμένη διείσδυση των ΗΠΑ θα οξύνει κι άλλο τους ανταγωνισμούς (2016-02-20 00:00:00.0)
Στο φουλ συναντήσεις και διεργασίες (2015-11-24 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Βιετνάμ (2015-11-06 00:00:00.0)
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ