Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ
ΗΠΑ και Ρωσία ανταγωνίζονται για την πρωτιά στις εξαγωγές

Μεγάλη πτώση των γερμανικών εξαγωγών. Πρώτη σε εισαγωγές όπλων η περιοχή της Ασίας - Ωκεανίας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να κοντράρονται για την κυριαρχία στις διεθνείς εξαγωγές όπλων, αν και οι πρώτες διατηρούν ακόμα ασφαλές προβάδισμα, διασφαλίζοντας για το χρονικό διάστημα 2011 - 2015 το 33% της παγκόσμιας αγοράς (από 29% για το διάστημα 2006 - 2010). Οι ρωσικές εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 25% (από 22%), ενώ στην τρίτη θέση παρέμεινε η Κίνα (με 5,9% από 3,6%) που το 2015 είχε προσπεράσει τη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το διάστημα 2006 - 2010 οι κινεζικές εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ γενικότερα διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας μειώνει διαρκώς την «εξάρτηση» του Πεκίνου από άλλους προμηθευτές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώνει για το εμπόριο όπλων το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που παρουσίασε έκθεση για το χρονικό διάστημα 2011 - 2015.

Πρώτη γεωγραφική περιοχή του κόσμου σε εισαγωγές όπλων παραμένει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η Ασία - Ωκεανία (που «υποδέχεται» το 46% των εισαγωγών όπλων) και ακολουθεί η Μέση Ανατολή με μερίδιο 25%.

Οσον αφορά στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, καλύτεροι πελάτες της είναι οι πετρελαιομοναρχίες του Αραβικού Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία (που είναι αποδέκτης του 9,7% των αμερικανικών εξαγωγών), μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με 9,1%). Οσον αφορά στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, Ασία - Ωκεανία «υποδέχτηκαν» το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της (68%). Συνολικά, καλύτερος πελάτης των Ρώσων είναι η Ινδία (39%). Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ξεχωρίζει η αύξηση των εξαγωγών στο Βιετνάμ (699% στο διάστημα 2011 - 2015), με αποτέλεσμα η χώρα να ανέβει στην 8η θέση των εισαγωγέων όπλων διεθνώς (από 43η την προηγούμενη τετραετία).

Τέλος, ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον είναι και ότι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η Ελλάδα είναι ο τρίτος καλύτερος πελάτης της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ακόμα, να σημειωθεί ότι η Γερμανία σημείωσε μεγάλη πτώση στις εξαγωγές όπλων (51%), σε αντίθεση με Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία που εμφάνισαν αύξηση (26%, 55% και 48%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η Γερμανία παραμένει στους πέντε μεγαλύτερους εξαγωγείς διεθνώς, μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, αλλά και τη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ