Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι εντάσεις δεν θα υποχωρήσουν

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Θα συνεχίσουμε να πετάμε, πλέουμε, επιχειρούμε όπου το επιτρέπει ο διεθνής νόμος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των περιοχών (σ.σ. Νότια Κινεζική Θάλασσα) επισήμανε χτες εκ μέρους των ΗΠΑ ο διοικητής του 7ου Στόλου των ΗΠΑ Τζόζεφ Οκόιν, από το Σίδνεϊ, όπου είχε επαφές με Αυστραλούς στρατιωτικούς.

Αν και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι «μακάρι (η κατάσταση στην περιοχή) να μην εμφανιζόταν ως αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας», έσπευσε να επικρίνει ξανά το αντιπυραυλικό σύστημα που η Κίνα αναπτύσσει στην περιοχή, εξασκώντας το δικαίωμά του στην άμυνα όπως σημειώνει το Πεκίνο που επιμένει ότι πρόκειται για τμήματα της δικής του επικράτειας. Ετσι ο Οκόιν, αφού υπερασπίστηκε το ρόλο της Ουάσιγκτον ως παγκόσμιου χωροφύλακα που σπεύδει να αποκαταστήσει «ισορροπίες» και στη συγκεκριμένη «γειτονιά», τόνισε ότι «προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους μπορούν να εξασκήσουν τα συμφέροντά τους βασισμένες στο Δίκαιο της Θάλασσας και ότι αυτά δε θα διακινδυνεύουν από άλλους». Πρόσθεσε ακόμα ότι τα οπλικά συστήματα που, σύμφωνα με δορυφορικά πλάνα, η Κίνα συγκεντρώνει τον τελευταίο καιρό στα νησιά Σπράτλι, συνιστούν «προκλητική» ενέργεια. Χτες, νέα δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρονταν και σε ραντάρ υψηλής συχνότητας που η Κίνα εγκαθιστά στην περιοχή.

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να φτάσει στην Ουάσιγκτον ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, για να συζητήσουν θέματα όπως τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ και η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην «ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ