Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για επέμβαση

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Πιέσεις για τη συγκρότηση λιβυκής κυβέρνησης «ενότητας» άσκησαν, χτες βράδυ από τη Βενετία, στη γαλλο-ιταλική σύνοδο κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με φόντο τους εντεινόμενους σχεδιασμούς για την επόμενη φάση της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, αυτή τη φορά με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε κοινή ανακοίνωση της 33ης ιταλο-γαλλικής συνόδου υπογραμμίζεται πως οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή πεποίθηση πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η συγκρότηση νέας λιβυκής κυβέρνησης ενότητας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνουν δε πως το Λιβυκό είναι «ένα ζήτημα στο οποίο η Ιταλία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο και η Γαλλία ενδιαφέρεται για τον καλό συντονισμό μεταξύ μας»...

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» επανέφερε στο προσκήνιο τα σχέδια δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών για την αποστολή περίπου 6.000 στρατιωτών, υπό την ηγεσία της Ιταλίας, στη Λιβύη, στο πλαίσιο νέας επέμβασης με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, παρά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός πως όσο είναι στο αξίωμα αυτό δεν θα κάνει η χώρα του επέμβαση στη Λιβύη. Ο Ρέντσι το είχε δηλώσει αυτό, εκτιμώντας ότι «προς το παρόν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες» για μια στρατιωτική επέμβαση και εκφράζοντας την προτίμησή του για μία πιο «διακριτική» επιχείρηση, που θα έχει «συμβουλευτικό ρόλο στο λιβυκό στρατό» και δεν θα έρθει σε άμεση σύγκρουση με το «Ισλαμικό Κράτος».

Εντούτοις, πληροφορίες και άλλων ΜΜΕ φουντώνουν τα σενάρια επικείμενων επικίνδυνων επιχειρήσεων στη Λιβύη. Χτες, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στις 22/2 εκτενές σχέδιο «στρατιωτικών λύσεων για τη Λιβύη», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και αυτό για την πραγματοποίηση μπαράζ αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών «σε τουλάχιστον 40 στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές της Λιβύης», με επίκεντρο αεροδρόμια, στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών κ.λπ. Σημειώνεται πως στο λιβυκό έδαφος φέρεται να δρουν τους τελευταίους μήνες Γάλλοι, Βρετανοί, Αμερικανοί, Ιταλοί κομάντος και πως οι σχεδιασμοί για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Λιβύη γίνονται από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) και το επιτελείο «ειδικών επιχειρήσεων» του αμερικανικού στρατού.

Στο μεταξύ, προχτές βράδυ, μετά τον Αλγερινό υπουργό Αμυνας, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τάχθηκε κατά της πραγματοποίησης νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, μολονότι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει εκεί αεροπορικές επιδρομές μαχητικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, χτες, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ, κάνοντας νεότερο απολογισμό των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν τα χαράματα της Δευτέρας στη μεθόριο Τυνησίας - Λιβύης, εντός της τυνησιακής πόλης Μπεν Γκερντάν, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 55 και πρόσθεσε ότι ο τυνησιακός στρατός είναι «σε ετοιμότητα» να αντιμετωπίσει και άλλες τέτοιες επιθέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ