Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς συνομιλίες στη Γενεύη με συνέχιση συγκρούσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ερχόμενη Δευτέρα, 14 Μάρτη, είναι η τελευταία νέα ημερομηνία που έδωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σαν τον πιθανότερο χρόνο συνέχισης των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας μετά τη διακοπή τους στις αρχές Φλεβάρη. Ωστόσο, προσπάθησε να δημιουργήσει αισιοδοξία για τη συνέχισή τους ακόμη και εντός τρέχοντος 24ωρου, λέγοντας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές συνομιλίες που αφορούν στην παύση πυρός και στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ίδιο διάστημα, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν, επικαλούμενα τοπικές πηγές, πως «ναυάγησε» η προσπάθεια τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» να καταλάβουν τρεις λόφους στην περιοχή Αλ Εϊς νότια της πόλης Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε σαν ένδειξη εντεινόμενων δυσκολιών και πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τζιχαντιστές από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των λεγόμενων «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας», που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές.

Πληροφορίες για «λαϊκές εξεγέρσεις» στη Ράκα

Αίσθηση προκαλούν επίσης και οι πληροφορίες που αναμετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today» σχετικά με τις αιματηρές «λαϊκές εξεγέρσεις εκατοντάδων κατοίκων» σε συνοικίες της Ράκα (που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»). Στις «εξεγέρσεις» αυτές φέρεται πως σκοτώθηκαν μερικές δεκάδες άτομα και ότι συμμετείχαν και περίπου 200 τζιχαντιστές, που λιποτάκτησαν από το «Ισλαμικό Κράτος» και εντάχθηκαν στην ένοπλη οργάνωση «Φάιλαντ αλ Σάμ». Το ρωσικό δίκτυο, που επικαλείται πληροφορίες από τα αραβικά δίκτυα «Alalam» και «Hamdin», ανέφερε ότι οι κάτοικοι πέντε συνοικιών της Ράκα κατέβασαν τις μαύρες σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους», αντικαθιστώντας τες με τις συριακές σημαίες...

Οι πληροφορίες αυτές πάντως δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθούν από άλλη πηγή. Ωστόσο, εμφανίζονται λίγες μέρες αφότου κυκλοφόρησαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας ειδήσεις για διαδηλώσεις πολιτών σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικές ομάδες οι οποίες δεν είχαν υπογράψει τη συμφωνία παύσης πυρός. Οι πολίτες φέρεται πως απαίτησαν από τους αντικαθεστωτικούς να υπογράψουν συμφωνίες, ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Δύο νεκροί στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς

Το ίδιο 24ωρο, ο δήμαρχος της τουρκικής μεθοριακής πόλης Κιλίς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές της πόλης οκτώ ρουκέτες από περιοχές της βόρειας Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στη Συρία ισχυρίστηκε εντελώς υποκριτικά ότι ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή είναι «η μετατροπή της απελπισίας σε ελπίδα, η οικοδόμηση μονοπατιού για την πολιτική αλλαγή στη Συρία και η δημιουργία προϋποθέσεων για το μέλλον του συριακού λαού». Ενώ η ΕΕ είναι από εκείνους που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, δήλωσε: «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα διάφορα συμφέροντα. Εχουμε πολλούς παίχτες μέσα και έξω από τη Συρία με εντελώς διαφορετικούς στόχους. Τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα, τα πολιτικά και της ασφάλειας, είναι να βρούμε έναν κοινό τόπο σε όλα αυτά τα συμφέροντα. Να επιχειρήσουμε βήμα - βήμα, να διευρύνουμε αυτόν τον κοινό τόπο...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ