Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DIGITAL ECONOMY FORUM 2016
Το... μερτικό τους ζητούν οι επιχειρήσεις τεχνολογιών

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο αρχηγός της ΝΔ υποσχέθηκαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο...

Ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ, Αν. Τζήκα

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ, Αν. Τζήκα
Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο «Digital economy forum 2016» (Φόρουμ ψηφιακής οικονομίας) που διοργάνωσε χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό σύνθημα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».

Κλείνοντας τις εργασίες του φόρουμ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί «αρωγός σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια και θα βρίσκεται σε άμεση και διαρκή συνεργασία» μαζί τις επιχειρήσεις του ΣΕΠΕ.

Οπως είπε, η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλαισίου για καινοτομικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται από συμβάσεις του Δημοσίου, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ερευνητικό χώρο στην παραγωγή με τη συνδρομή του Δημοσίου.

Ανήγγειλε, επίσης, τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής που θα επιφορτιστεί με την αποστολή χάραξης ψηφιακής στρατηγικής, εννοείται στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και της επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν, όπως π.χ. η απελευθέρωση και διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο κύκλος των ομιλητών στο φόρουμ άνοιξε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «το 2015 η χώρα όχι απλά δεν επιτάχυνε την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς, όπως και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υπήρξε αποδόμηση, διότι, δυστυχώς, προσέκρουσαν σε μια ιδιότυπη, ιδεολογικοπολιτική αγκύλωση αυτής της νέας αριστεράς, η οποία δυστυχώς μας κυβερνά σήμερα».

Εξήρε το έργο του στον κλάδο κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι είχαν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την απορρόφηση 380 εκατ. ευρώ περίπου, για δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο το Δημόσιο προκηρύσσει ψηφιακά έργα. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική και η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει».

Στο επίκεντρο του «αναπτυξιακού σχεδιασμού»...

Ο δε υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, είπε ότι «η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας» και ανακοίνωσε μια σειρά δράσεις για την ενίσχυση του τομέα το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόσθεσε ότι η ψηφιακή οικονομία και οι τεχνολογίες πληροφορικής βρίσκονται στο επίκεντρο του «αναπτυξιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», σημείωσε ότι αποτελεί μία «επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, προσανατολιζόμενη προς τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που «θα αποτελέσει τομή για τη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας όλων των διαγωνισμών για όλες τις κατηγορίες δημοσίων συμβάσεων».

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, λέγοντας ότι με αυτήν θα εκπληρωθεί σχετική προϋπόθεση για την απελευθέρωση πόρων από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις τέσσερις προσκλήσεις δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, για τις οποίες η επίσημη διαδικασία υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χτες και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ των «28» στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ενώ εκτίμησε πως η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της «ενιαίας ψηφιακής αγοράς» μπορεί να προσθέσει 500 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ. Είπε, τέλος, ότι μέχρι σήμερα η αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» από την Ελλάδα είναι μηδενική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επενδύσεις (2024-05-17 00:00:00.0)
Νέο πακέτο προνομίων και δισεκατομμυρίων για τους ομίλους με τον καβγά να γίνεται για τη μοιρασιά (2022-02-03 00:00:00.0)
Νέα δώρα στο κεφάλαιο για να μη χαθεί το «επενδυτικό μομέντουμ» (2017-07-27 00:00:00.0)
Σχεδιάζει για το κεφάλαιο, μοιράζει «ακάλυπτες επιταγές» στο λαό (2017-07-13 00:00:00.0)
Ενισχύσεις για τις εταιρείες πληροφορικής (2011-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ