Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«2ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Νέα δώρα στο κεφάλαιο για να μη χαθεί το «επενδυτικό μομέντουμ»

Στη Λαμία άρχισαν χτες οι εργασίες του «δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου» και ολοκληρώνονται σήμερα, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Διακηρυγμένος σκοπός των συνεδρίων που διοργανώνει η κυβέρνηση, από κοινού με την τοπική διοίκηση και επιχειρηματικούς φορείς, είναι η καταγραφή των δυνατοτήτων κερδοφορίας που διανοίγονται σε επίπεδο περιφέρειας για το κεφάλαιο.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποσκοπούν και στην αποκατάσταση ή στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων, καθώς εκτιμάται ότι στο βαθμό που υπήρχαν ήταν αδύναμες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», δείχνοντας προς τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση που έρχονται.

Συνέχεια αναδιαρθρώσεων για προσέλκυση επενδύσεων

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, σκιαγράφησε το «επενδυτικό και εξαγωγικό μομέντουμ» για το εγχώριο κεφάλαιο μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», την «έξοδο στις αγορές» κ.λπ., υποσχέθηκε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εντάσσουμε εφεξής σε μία Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης (ΕΑΣ 2021) για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας» προς ένα «ποιοτικά ανταγωνιστικό και εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, ικανό να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις», καθώς και σειρά παρεμβάσεων για τη «θωράκιση» της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως: Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, «αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών χρήματος, εργασίας και προϊόντων», «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας, «επιτυχή ρύθμιση δημοσιονομικών πλεονασμάτων και δημοσίου χρέους» κ.ά.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες μίλησε για την ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και δικτύων, τη δημιουργία «αποτελεσματικού χωροταξικού» και την «αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της Διά Βίου Μάθησης και της υποστήριξης της κινητικότητας των εργαζομένων».

Οπως υποστήριξε, συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, που ο λαός πληρώνει ακριβά, είναι «η κατακόρυφη άνοδος του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από εγχώριους και ξένους παράγοντες για νέα επενδυτικά σχέδια που αναλαμβάνουν εταιρείες όπως οι "Carlsberg", "Nestle", "Vodafone", "Παπαστράτος - Philip Morris", "Sobi", "CMA" και όμιλος Σαββίδη, "Accor Hotels Group", "Wyndham Hotel Group", "CVC Capital Partners", ενώ μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ("Cosco", ΤΡΑΙΝΟΣΕ, "Fraport", "Lamda", "Afantou", Cmec - ΔΕΗ, "Tap", "Αστήρ Βουλιαγμένης" κ.ά.)», προσθέτοντας ότι «επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζουν έως το 2021 δέκα μόλις εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια περίοδο ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος σχεδιάζει 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεις».

Σε σχέση με τους κλάδους που ιεραρχεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στους «Αγροτικό τομέα - Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, Μεταποίηση - Βιομηχανία, Τουρισμό σε όλες τις μορφές του (...) Εμπόριο, Ναυτιλία, Logistics και Μεταφορές, Κατασκευές - Υποδομές, Ενέργεια, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Δίκτυα, Αμυντική Βιομηχανία».

Ο Δ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στον αναπτυξιακό νόμο, παραθέτοντας στοιχεία για τις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής σε αυτόν. Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν 56 αιτήσεις με συνολικό Π/Υ πάνω από 171 εκατ. ευρώ. «Ιδιαιτερότητα της Στερεάς Ελλάδας είναι η αθρόα συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων», ανέφερε, συσχετίζοντας το γεγονός αυτό και με την εγγύτητα στην Αττική. Ως προς τους κλάδους, τεράστιο ενδιαφέρον καταγράφει η βιομηχανία, με υπερδιπλάσια ποσοστά από τα αντίστοιχα της επικράτειας (68,6% του συνολικού Π/Υ έναντι 29,2%) και χωρίς να περιλαμβάνεται η βιομηχανία τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ