Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διατάξεις για την κάλυψη της φοροασυλίας των πολυεθνικών

Στην Ολομέλεια θα βρίσκεται, σήμερα και αύριο Παρασκευή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», το οποίο έρχεται να συμπεριληφθεί στο μπαράζ νομοσχεδίων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «περάσει» από τη Βουλή μέχρι και τις 4 Αυγούστου.

Το βασικό μέρος του νομοσχεδίου είναι ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας η οποία αφορά την «πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών», και μάλιστα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «βασικός στόχος» είναι «η αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή ότι «δεν έχουμε μετρήσει πόσα νομοσχέδια τα τελευταία χρόνια με αντίστοιχο περιεχόμενο έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί, είτε αφορούν ευρωπαϊκές Οδηγίες, είτε οδηγίες και συστάσεις του ΟΟΣΑ», όμως όχι μόνο «δεν περιορίστηκε έστω και κατ' ελάχιστο η δράση των πολυεθνικών», αλλά «το φαινόμενο γιγαντώνει και φουντώνει».

Οπως τόνισε, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να γίνεται λόγος για πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων από την ΕΕ, όταν «υπάρχει απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων - εμπορευμάτων - υπηρεσιών κ.λπ., με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και τα διάφορα εμπορικά, φορολογικά, τραπεζικά απόρρητα διευκολύνουν ακριβώς αυτή τη δράση των πολυεθνικών» και όταν «οι περισσότεροι οικονομικοί και φορολογικοί "παράδεισοι" βρίσκονται εντός των τειχών της ΕΕ, που αξιοποιούν ακριβώς τα ιδιαίτερα καθεστώτα που καθορίζουν, για να μπορέσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν εκεί τον κύκλο εργασιών τους και επί της ουσίας να μην φορολογούνται τα τεράστια υπερκέρδη τους. Από τη Μάλτα στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία...».

Αντίθετα, πρόσθεσε, κάθε φορά «τα φορολογικά βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, αυξάνεται η έμμεση φορολογία, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί βιομηχανικοί τραπεζικοί εφοπλιστικοί όμιλοι φοροδιαφεύγουν, είτε με νόμιμα είτε με ημι-νόμιμα μέσα».

Ως επιβεβαίωση ανέδειξε τη διάταξη του νομοσχεδίου για την παράταση κατά ένα χρόνο της ...«οικειοθελούς» φορολογίας των εφοπλιστών, που είναι κάτι πενταροδεκάρες. «Είναι πρόκληση», τόνισε, «είναι "τα τριάκοντα αργύρια", με τα οποία οι εφοπλιστές εξαγοράζουν τη φορολογική τους ασυλία, εξαγοράζουν την εκμετάλλευση των ναυτεργατών. Από αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα τα οποία δίνουν, θα βγάλουν και θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια, για να χτίσουν τα νέα τους καράβια, τους νέους τους στόλους. Αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας, φορολογικής και εργοδοτικής των εφοπλιστών, βεβαίως, η κυβέρνηση το επιχαίρει».

Με θετικά λόγια αναφέρθηκαν στο νομοσχέδιο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αν και επιφυλάχθηκαν επί της αρχής. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση (Γ. Γερμενής) ότι εφαρμόζει «σκληρή φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ