Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ»
Καταπάτηση κάθε δικαιώματος

Στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» γράφει τη νομοθεσία και τις υποδείξεις του αρμόδιου υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης, ο ιδιοκτήτης των μεταλλείων «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού» και πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Κυριακόπουλος.

Ενεργώντας κατά το δοκούν - και ελέω αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής - ασυδοτεί κατά κόρον, χρησιμοποιώντας εργολάβους, που καταπατούν κάθε έννοια εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και τον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ). Πρόσφατα, σε επιθεώρηση που έγινε στην επιχείρηση, διαπιστώθηκε ότι σε υπόγειες εργασίες, δουλεύουν διπλές βάρδιες (16 ώρες) εργαζόμενοι, ενώ η νομοθεσία δεν προβλέπει ούτε υπερωρία. Σ' αυτούς τους εργαζόμενους δεν επικολλούνταν ένσημα, ενώ υπήρχαν και συνταξιούχοι.

Σε εργολάβους που χρησιμοποιεί η επιχείρηση, με την επίβλεψή της και τις ευλογίες της, έχει καταπατηθεί κάθε έννοια εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Δουλιά τα Σαββατοκύριακα, διπλοβάρδιες, αλλοδαποί εργαζόμενοι με μισθό πέντε χιλιάδες δραχμές, χωρίς ένσημα, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες για χειρισμό μηχανημάτων. Αυτή η «μεσαιωνική» κατάσταση, έχει καταγγελθεί πρόσφατα από το Σωματείο Εργαζομένων στον εισαγγελέα Αμφισσας με γραπτή κοινοποίηση και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 4 -5/4/2001, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στη μεταλλευτική επιχείρηση «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» (πρώην «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού»), από υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών. Κατά την επιθεώρηση, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις του Κώδικα, αλλά και της εργατικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σε υπόγειες εργασίες, εργαζόμενοι δούλευαν επί 16 ώρες, που, σαφώς, απαγορεύεται από τον ΚΜΛΕ (άρθρο 11 παρ. 4). Χωρίς, μάλιστα, να αναγράφονται στο βιβλίο που προβλέπει ο Κώδικας (άρθρο 59 παρ. 2 α.β).

Οι εργαζόμενοι πιστοποίησαν ότι πράγματι δούλευαν δυο βάρδιες, παρουσία των δύο μηχανικών της επιχείρησης, που, νωρίτερα, απέκρυπταν το γεγονός. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υπάλληλοι της εργολαβικής επιχείρησης «Βιέννας - Γενάτος και ΣΙΑ ΟΕ», ενώ την επίβλεψη των εργασιών έχει η μεταλλευτική επιχείρηση.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία από την άποψη ότι τυχόν εργατικό ατύχημα (λόγω και της επικινδυνότητας της εργασίας) δε θα γινόταν αντιληπτό, επειδή δεν υπήρχε επίβλεψη, αλλά δεν ήταν και γραμμένοι στο βιβλίο.

Το Σωματείο Εργαζομένων, θεωρώντας ότι «η συγκεκριμένη δράση των εργολάβων, με την ανοχή και στήριξη της επιχείρησης, αλλά και λόγω της αντιμετώπισης από την Επιθεώρηση Μεταλλείων θα συνεχιστεί, ζητάει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού «η παράβαση του ΚΜΛΕ και της εργατικής νομοθεσίας έχουν επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην οικονομία, στα ασφαλιστικά ταμεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ