Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση της έντασης με επιθέσεις ακροδεξιών Εβραίων και εκρήξεις

Μόνο τη CIA δέχεται, «σε ακραία περίπτωση», η ισραηλινή κυβέρνηση ως παρατηρητή!

Κηδεία νεκρών Παλαιστινίων μετά από επίθεση ακροδεξιών Εβραίων

Associated Press

Κηδεία νεκρών Παλαιστινίων μετά από επίθεση ακροδεξιών Εβραίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΚΙΛΟ.-

Ετοιμη να εκραγεί μοιάζει να είναι η Δυτική Οχθη μετά την επίθεση, το βράδυ της Πέμπτης, εναντίον παλαιστινιακού αυτοκινήτου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίος και ένα 3μηνο κοριτσάκι, και να τραυματιστούν άλλοι 4 επιβαίνοντες. Η ισραηλινή ηγεσία καταδίκασε «την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται», ενώ οι ισραηλινές αρχές παραδέχτηκαν ότι εβραϊκές εξτρεμιστικές οργανώσεις, που έχουν τεθεί εκτός νόμου, δίνουν δείγματα επαναδιοργάνωσης. Αργά το βράδυ, δύο αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνισαν τα κεντρικά γραφεία της «Φατάχ», της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, στη Χεβρώνα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της «Φατάχ» έχασε τη ζωή του, ενώ αδιευκρίνιστο παρέμενε αν υπάρχουν άλλα θύματα ή τραυματίες.

«Εκδίκηση». Αυτή ήταν η κραυγή που κυριαρχούσε, χθες, στην πόλη της Χεβρώνας κατά τη διάρκεια της κηδείας των 3 θυμάτων της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε εναντίον παλαιστινιακού αυτοκινήτου, στα περίχωρα της πόλης, το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον περιφερειακό δρόμο της πόλης και, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική πόλη Κιργιάτ Γκατ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επιτροπή για την Ασφάλεια των Δρόμων», ονομασία που αποσαφηνίζει ότι απαρτίζεται από εποίκους. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι η «Επιτροπή για την Ασφάλεια των Δρόμων» είναι παρακλάδι της παλαιότερης, και εκτός νόμους, ακροδεξιάς εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης «Καχ», η οποία είχε συνδεθεί και με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν οι ένοχοι», διαβεβαίωνε, χθες, ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στην οποία καταδικαζόταν η τρομοκρατία «υπό οποιαδήποτε μορφή». Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος εκτίμησε ότι «αυτή η ενέργεια θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πιθανότατα ένα νέο τρομοκρατικό πλήγμα εντός του Ισραήλ».

Στην ισραηλινή κυβέρνηση και την τακτική της επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση ο εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπούρντενεχ. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ προειδοποιούσε ότι «κάθε τέτοια επίθεση προκαλεί, όπως αναμένεται, αντεπιθέσεις και πυροδοτεί εκ νέου την ήδη τεταμένη κατάσταση».

Γεγονός, πάντως, είναι ότι, κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης νύχτας, σημειωνόταν σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Παλαιστινίους ενόπλους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 Παλαιστίνιοι άμαχοι. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένας 25χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά. Πρόσκαιρη ένταση επικράτησε και στον εποικισμό Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου 2 Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με μαχαίρι και τραυμάτισαν ελαφρά έναν 65χρονο έποικο.

«ΟΧΙ σε παρατηρητές, ΝΑΙ στη CIA»

Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών, θα συνεισφέρει ιδιαιτέρως στην επιτυχή εφαρμογή της εκεχειρίας και στη συνέχεια στην έναρξη υλοποίησης των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ, επανέλαβε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κόλιν Πάουελ. Πάντως, τόνισε ότι, παρά την αναγνώριση αυτής της αναγκαιότητας, δεν έχει ακόμη ούτε καν κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τη δομή και τη σύνθεση της ομάδας αυτής των παρατηρητών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, διά μέσω του υπουργού Αμυνας, επαναλάμβανε, χτες, ότι δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης γιατί «μια τέτοια εξέλιξη θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Παλαιστινίους, που θα αξιοποιούσαν ως πρόσχημα τη διεθνή δύναμη για να συνεχίσουν τη βία». Εντούτοις, ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ παραδέχτηκε ότι σε μια «ακραία περίπτωση που η ισραηλινή κυβέρνηση δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις» θα συναινούσε στην ανάπτυξη παρατηρητών μόνο από τη CIA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ