Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες επέμβασης από ΗΠΑ και άλλους

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είναι «πιθανόν να κάνουν περισσότερα πράγματα» στη Λιβύη, μόλις αναλάβει και ουσιαστικά έργο, η νέα κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σαράτζ, προειδοποίησε χτες ο Αμερικανός στρατηγός, Ντέιβιντ Ροντρίγκες, που ηγείται της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Η δήλωση του στρατηγού γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ιμπεριαλιστές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την εξαπόλυση της επόμενης φάσης επέμβασης που έχουν ξεκινήσει από το 2011 με την ανατροπή του Λίβυου τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και ενώ εδώ και μήνες επιχειρούν στο λιβυκό έδαφος εκατοντάδες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Βρετανοί κομάντος.

Ο στρατηγός Ροντρίγκες ανέβασε σε τουλάχιστον 6.000 το συνολικό αριθμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν καταφύγει από την Συρία και το Ιράκ στη βόρεια Λιβύη. Χαρακτήρισε την παρουσία των τζιχαντιστών του «ΙΚ» «άμεση απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», «ξεχνώντας» πως οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί και οι Αραβες σύμμαχοί τους είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του ως εργαλείο για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ, ενημερώνοντας κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» θα καταφέρει να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στη Λιβύη. Ενθάρρυνε τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράτζ, που έφθασε στην Τρίπολη την περασμένη βδομάδα, να αρχίσει άμεσα «πρακτική δουλειά», μολονότι είναι «εύθραυστη» η κατάσταση ασφαλείας.

Τοποθετήσεις μετά την ενημέρωση του Κόμπλερ έκαναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη νέα λιβυκή κυβέρνηση, απευθύνοντας «έκκληση» για τη στήριξη των προσπαθειών της για «επανένωση και σταθεροποίηση» της Λιβύης.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σημείωσε πως η συγκρότηση μίας «κεντρικής» λιβυκής αρχής είναι «ιδιαιτέρως σημαντική» για την καταπολέμηση «της τρομοκρατικής απειλής», εκτιμώντας ως «θετικό» το γεγονός πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος».

Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» έχει «την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας» και να σταματήσει «το χάος στο οποίο θριαμβεύει το Ισλαμικό Κράτος», γνωστοποιώντας τις προσπάθειες για το ξανάνοιγμα της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ, είπε ότι «δεν επιθυμούμε μία μελλοντική κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας να ανατραπεί προτού καν αναλάβει έργο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ