Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΠΟΕ
Νέα απόφαση υπέρ της ΕΕ;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τι μέλλει γενέσθαι στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού μετά τη χτεσινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά του φορολογικού συστήματος όσον αφορά τις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις; Διάφοροι αναλυτές, ήδη λένε ότι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ σε ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ». Είναι οι ίδιοι που μιλούσαν ένα μήνα πριν για λήξη του πολέμου μετά το διακανονισμό όσον αφορά τον «πόλεμο της μπανάνας».

Συγκεκριμένα, χτες, η επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ αποφάσισε κατά του αμερικανικού φορολογικού σχήματος που διέπει τις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται εκτός ΗΠΑ, κρίνοντας ότι πρόκειται για συγκαλυμμένο σχήμα επιδοτήσεων, οι οποίες απαγορεύονται βάσει διεθνούς συμφωνίας. Βέβαια, την πληροφορία έδωσε ανεπίσημη πηγή που πρόσκειται στο διεθνή οργανισμό και ανέφερε ότι πρόκειται για την τελική απόφαση της επιτροπής του ΠΟΕ, η οποία είναι απόρρητη και έχει σταλεί μόνον στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την προηγούμενη, προσωρινή απόφαση που ελήφθη τον περασμένο μήνα και η επιτροπή διαιτησίας συμπεραίνει ότι η αμερικανική νομοθεσία είναι ασύμβατη με τη διεθνή συμφωνία για τις επιδοτήσεις.

Η απόφαση αυτή, αν είναι πράγματι η τελική, φέρνει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο κοντά στον «ολοκληρωτικό πόλεμο», καθώς η ΕΕ έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά αγαθά αν ο ΠΟΕ αποφασίσει υπέρ της στη συγκεκριμένη περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ