Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σποραδική βία και Εβραίοι εξτρεμιστές πυροδοτούν περαιτέρω την ένταση

Το σώμα του νεκρού Παλαιστίνιου εφήβου Ρεφάτ αλ-Ναχάλ μεταφέρεται στο ασθενοφόρο...

Associated Press

Το σώμα του νεκρού Παλαιστίνιου εφήβου Ρεφάτ αλ-Ναχάλ μεταφέρεται στο ασθενοφόρο...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Στους κόλπους των Εβραίων εξτρεμιστών φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος της η ισραηλινή αστυνομία, σε μια προσπάθεια, όπως διατείνεται, να μειώσει τις εστίες έντασης με τους Παλαιστινίους, περιορίζοντας τη δράση τους. Εντούτοις, οι πρώτες της κινήσεις, μάλλον, στέφονται από αποτυχία, ενώ τα σποραδικά επεισόδια βίας, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατέστησαν σαφές ότι η περιοχή διανύει περίοδο σταθερής κλιμάκωσης.

Δύο γνωστούς εξτρεμιστές Εβραίους, που υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζονται με την, εκτός νόμου, ακροδεξιά εβραϊκή οργάνωση «Καχ», κάλεσε σε ανάκριση η ισραηλινή αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε, χτες. Αφορμή για την έναρξη της διαδικασίας ήταν ο καταιγισμός πυρών που δέχτηκε, την περασμένη Πέμπτη, παλαιστινιακό αυτοκίνητο έξω από τη Χεβρώνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένου ενός 3μηνου βρέφους) και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς η αιματηρή επίθεση της Πέμπτης ήταν η τελευταία μιας σειράς πληγμάτων για τα οποία ανέλαβαν την ευθύνη Εβραίοι εξτρεμιστές και δήλωναν ότι στόχος τους είναι να καταστείλουν τη δράση τους έτσι ώστε να περιορίσουν τις αφορμές έντασης με τους Παλαιστινίους.

Εντούτοις, η δημόσια αυτή ανησυχία δε δείχνει να έχει και πρακτικό αντίκρισμα. Συγκεκριμένα, οι δύο κύριοι ύποπτοι που κλήθηκαν σε ανάκριση, οι Νόαμ Φέντερμαν και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ αρνήθηκαν να προσέλθουν, δηλώνοντας ότι δεν τους έχει εξηγηθεί για ποιο λόγο καλούνται σε ανάκριση. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Εβραίοι έποικοι άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων διερχομένων, έξω από τη Χεβρώνα, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ασφαλείας των παλαιστινιακών αρχών στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, δήλωνε ότι έχει στη διάθεσή του λίστα με ονόματα Εβραίων εξτρεμιστών, τα οποία θα δώσει στις ισραηλινές αρχές αν όντως επιθυμούν να καταστείλουν τη δράση τους. Επίσης, ο Ραγιούμπ, όπως και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, διέψευσε ότι ο Παλαιστίνιος που συνελήφθη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, το Σάββατο το βράδυ, στην Τζενίν, είναι μέλος της επίλεκτης φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ και χαρακτήρισε ψευδείς τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον του ότι «δήθεν συνέργησε σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών».

Τεταμένη παρέμεινε η κατάσταση και καθόλο το Σαββατοκύριακο. Αργά την Κυριακή, ισραηλινό ελικόπτερο πραγματοποίησε επίθεση ακριβείας εναντίον της κατοικίας μέλους της Χαμάς στην πόλη Τζενίν, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, αφού ο ιδιοκτήτης του απουσίαζε. Λίγο νωρίτερα, εκρηκτικός μηχανισμός εκρηγνυόταν σε δρόμο του βορείου Ισραήλ, κοντά στην πόλη Αφούλα, την ώρα που διερχόταν υπεραστικό λεωφορείο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Επίσης, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από χειροβομβίδα κοντά στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Αντίθετα, νεκρός έπεσε ένας Παλαιστίνιος, την Κυριακή το πρωί, από πυρά ισραηλινών τεθωρακισμένων, στο χωριό αλ Μουγκράκα, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά που στόχευσε δεχόταν πυρά επί αρκετή ώρα. Τέλος, την Κυριακή το πρωί, ο ισραηλινός στρατός, σε ζωντανή σύνδεση με τηλεοπτικά κανάλια, εισέβλλε σε σπίτι Ισραηλινού Παλαιστινίου στη Ράφα, τον οποίο συνέλαβε διατεινόμενος ότι προσπαθούσε να κατασκευάσει αυτοσχέδια βόμβα, που εξουδετερώθηκε από τους ειδικούς πυροτεχνουργούς, ενώ στη συνέχεια σχεδόν τον διαπόμπευσε στους δρόμους της πόλης, σε μια «προσπάθεια να ομολογήσει σε ποια άλλα σημεία είχε τοποθετήσει βόμβες».

Αν και χτες επικράτησε σχετική ηρεμία, ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα. Αδιευκρίνιστες παρέμεναν οι συνθήκες του περιστατικού.

Επιφυλακή και «ενεργός αυτοάμυνα»

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία φοβούμενοι επιθέσεις αντιποίνων για τις επιδρομές των εποίκων και των Εβραίων εξτρεμιστών εναντίον Παλαιστινίων, τα τελευταία 24ωρα. Οπως δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν τόσες πολλές προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις όσες δεν είχε δεχτεί ποτέ πριν.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμυνόταν τη στάση που τηρεί η κυβέρνησή του. Ο Αριέλ Σαρόν αποκαλούσε «ενεργό αυτοάμυνα» τις δολοφονίες ακριβείας, τις επιδρομές και τις εισβολές του ισραηλινού στρατού και καθιστούσε σαφές ότι θα συνεχιστούν όσο κρίνονται αναγκαίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επίσης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του Κοινοβουλίου, επανέλαβε την απόρριψη της ισραηλινής κυβέρνησης στην αποστολή διεθνών παρατηρητών, αλλά και την πιθανή αποδοχή της ισραηλινής κυβέρνησης μιας αποστολής παρατηρητών από τη CIA.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε, μιλώντας σε Εβραίους ηγέτες στις ΗΠΑ, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, η ισραηλινή ηγεσία τη διεθνοποίηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ