Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες

Επίθεση δυνάμεων καταστολής στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον έλεγχο προσφυγικών ροών

Επικίνδυνα διαμορφώνεται η κατάσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι σε «hot spots» και στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας. Ο εγκλεισμός, οι κακές συνθήκες ζωής, η απελπισία, προκαλούν διαμαρτυρίες και μαζικές εντάσεις, όπως η τελευταία στο κέντρο κράτησης στην Μόρια της Λέσβου. Την περασμένη Τρίτη εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώθηκαν. Η ένταση πυροδοτήθηκε στον τομέα όπου βρίσκονται οι ανήλικοι, στην είσοδο του κέντρου και επεκτάθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Παρενέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας που επιτέθηκαν άγρια σε πρόσφυγες και μετανάστες και με χρήση χημικών. Στη Μόρια κρατούνται πάνω από 3.500 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί ανήλικοι και ευάλωτες ομάδες. Περίπου 200 ανήλικοι είναι σε κράτηση πάνω από ένα μήνα. Ο κίνδυνος της επιστροφής στην Τουρκία κρέμεται σαν σπαθί κάθε στιγμή πάνω από το κεφάλι όσων έχουν κάνει αίτημα ασύλου. Δεν υπάρχει νομική υποστήριξη. Δεν υπάρχει πληροφορία για το τι θα συμβεί αύριο.

«Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν», αρκέστηκε να διαπιστώσει χτες σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, είναι η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης που οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό στη χώρα μας χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι, πλέον, κρατούμενοι κάτω από κακές συνθήκες. Παρών σε όσα συνέβησαν ήταν και ο Γ. Μουζάλας με τον Ολλανδό ομόλογό του Κλας Ντάικοφ, οι οποίοι εκείνη την ώρα επισκέπτονταν το κέντρο. Η αναταραχή κλιμακώθηκε σε όλο το κέντρο κράτησης. Τραυματίστηκαν 22 άτομα που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Στην Ειδομένη

Περίπου 11.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Χτες, οι πρόσφυγες απομάκρυναν τις σκηνές τους πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και τις τοποθέτησαν παράλληλα στη γραμμή. Ωστόσο, δεν διεξάγονται δρομολόγια, καθώς, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σκηνές και από το σιδηροδρομικό σταθμό και να γίνει έλεγχος ασφαλείας στις γραμμές. Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς πείθονται οι πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, η αστυνομία άρχισε τη διανομή φυλλαδίων του υπουργείου Εσωτερικών, με τα οποία ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η εξεύρεση τεσσάρων χώρων στο Ωραιόκαστρο και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, σ' αυτά σημεία, αλλά και στο κέντρο που δημιουργήθηκε στα Λαγκαδίκια, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξή μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι "στη μέση του πουθενά" και δε θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές».

Χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εξάλλου, τα drones επιστρατεύει στη «μάχη» κατά των προσφύγων ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και με τις κάμερές τους θα στέλνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Η Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones. Αν και η χρήση τους θα αφορά την Ισπανία και άλλες χώρες, αξιωματούχος της Frontex ισχυρίζεται ότι εάν το σχέδιο προχωρήσει, προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Αλλοι 49 πρόσφυγες και μετανάστες (σ.σ. από Λέσβο, Κω και Χίο) έφυγαν προχτές από τη χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και άλλοι 12 χτες από τη Λέσβο. Από τα τέλη Μάρτη, οπότε έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά έχουν έρθει περίπου 8.000 άνθρωποι. Με βάση τη συμφωνία, μέχρι τώρα έχουν «επιστραφεί» στην Τουρκία 386 αλλοδαποί. Συνολικά, σε 53.859 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν 62 το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.969.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου εξετάζουν ημερησίως 50 με 60 αιτήσεις, αριθμό που χαρακτήρισε πάρα πολύ μικρό, χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ