Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Σήμερα η έκθεση για την κατάργηση της βίζας

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μια έκθεση της ΕΕ όσον αφορά την πρόοδο της Τουρκίας για την απελευθέρωση της βίζας, με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους να διαρρέουν όλες τις προηγούμενες μέρες ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Πάντως, η σημερινή δεν θα αποτελεί οριστική γνωμοδότηση. Από τη μεριά της, η Αγκυρα ενέκρινε (στο Κοινοβούλιο) την κατάργηση της θεώρησης ειδικής άδειας εισόδου για τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Επιπλέον, εκπρόσωποί της επαναφέρουν συχνά - πυκνά τον εκβιασμό ότι αν δεν καταργηθεί η βίζα δεν θα προχωρήσει και το υπόλοιπο πακέτο της συμφωνίας που ΕΕ - Τουρκία υπέγραψαν το Μάρτη στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για - υποτίθεται - την «αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Mίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει κάνει πολλές προσπάθειες τις τελευταίες βδομάδες και μέρες για να εκπληρωθούν τα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μη πρόσφυγες από τη Συρία. Η απελευθέρωση της βίζα αποτελεί το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας». Αλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωναν ανώνυμα ότι «δεν έχουμε μειώσει τις απαιτήσεις μας. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της», αναδεικνύοντας και αυτοί τη σημασία που η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών δίνει στην αναβαθμισμένη συνεργασία με την Τουρκία, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Πάντως, η σύσφιξη αυτής της συνεργασίας θα προκαλέσει νέα δεδομένα για μια σειρά πεδία εξελίξεων, όπως π.χ. το Κυπριακό. Είναι χαρακτηριστικό πως Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάριζαν ότι η απελευθέρωση της θεώρησης εισόδου (και) για τους Ελληνοκύπριους δε θα σημαίνει ότι η Αγκυρα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι για την οριστική κατάργηση της βίζας με την Τουρκία απαιτείται σύμφωνη γνώμη και του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ