Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
BΡΑΖΙΛΙΑ
Προχωρά η διαδικασία αποπομπής της Ρουσέφ

Συνεχίζεται η ενδοαστική διαπάλη στη Βραζιλία, με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης και πρώην συμμάχων της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, να την παραπέμψουν σε δίκη για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Η όλη υπόθεση δείχνει την τάση που διαμορφώνεται στην αστική τάξη να αλλάξει «άλογο» και να αναδείξει τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση στη θέση της σοσιαλδημοκρατικής των Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και κάποια ψίχουλα στο λαό. Ειδικότερα αυτό συμβαίνει όταν στη χώρα η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει (η πτώση στο ΑΕΠ ήταν γύρω στο 4% το 2015), ενώ επίκειται και η νέα «γιορτή» για το κεφάλαιο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο (το καλοκαίρι).

Ετσι, η ειδική επιτροπή της Γερουσίας η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά την πρόταση αποπομπής της Προέδρου, που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας (έπειτα από την αποχώρηση πολλών αστικών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό), μέσω του επικεφαλής γερουσιαστή, Αντόνιου Αναστάζια, πρότεινε χτες την παραπομπή της Ρουσέφ σε δίκη. Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση αυτή στις 11 Μάη και η Ρουσέφ να παυτεί αυτόματα για 180 μέρες για τη διεξαγωγή της δίκης, παραδίδοντας την Προεδρία στον ηγέτη του σήμερα αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), Μισέλ Τέμερ.

Πάντως, χτες, παύθηκε επίσης προσωρινά από τα καθήκοντά του και ο πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια (PMDB), που ήταν αυτός που εγκαινίασε τη διαδικασία κατά της Ρουσέφ, επειδή και αυτός κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της «Πετρομπράς» και πήρε «δωρεές» ύψους 40 εκατ. δολαρίων. Την απομάκρυνση του Κούνια ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σε αυτήν την κατάσταση, που η Ρουσέφ και το Κόμμα Εργατών (PT) εμφανίζουν ως θεσμικό πραξικόπημα, όπως και άλλες δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, είναι υπαρκτή η προσπάθεια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να πάρει την εξουσία ως δήθεν «πολέμιος της διαφθοράς». Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια «πατάει» στο γεγονός ότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ υπηρέτησαν από άλλο δρόμο το κεφάλαιο (είναι αυτές που εκθείαζε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας). Γι' αυτό και το κρίσιμο για τις λαϊκές δυνάμεις είναι, όπως καλεί το Βραζιλιάνικο ΚΚ, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου όπως και αν καταλήξει η σημερινή ενδοαστική διαπάλη. Οι εργάτες και οι άλλοι εκμεταλλευόμενοι πρέπει να προβάλουν στις δικές τους σημαίες τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, κάτι που είναι ρεαλιστικό με βάση τις δυνατότητες της εποχής αλλά με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ