Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοιχτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Σε δύο από αυτούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και, παράλληλα, την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στο μεταξύ, σε 54.185 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.538 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.090 και στη νότια 324. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 28.726, από τους οποίους οι 8.424 στο camp της Ειδομένης. Συνολικά, κατά τη βδομάδα από 16 έως 23 Μάη διασώθηκαν από το Λιμενικό 238 πρόσφυγες, σε 7 περιστατικά στη θάλασσα.

Ελαχιστοποιημένες παραμένουν οι ροές προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από το περασμένο Σάββατο έως νωρίς χτες το πρωί αποβιβάστηκαν συνολικά 91 άτομα, τα 35 στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 15 στη Σάμο. Στους 35 αποβιβασθέντες στη Λέσβο περιλαμβάνεται και ένας Αφγανός, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε «επανεισαχθεί» στην Τουρκία από τη Χίο μέσω του λιμανιού Δικελί, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, σε εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, καταγεγραμμένα στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.562 άτομα.

Από νωρίς χτες το πρωί, στη διασταύρωση της οδού Μυτιλήνης - Ερμή, στο ύψος της Παναγιούδας, δρόμος που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με τη βόρεια και ανατολική Λέσβο, 150 Πακιστανοί από το hot spot της Μόριας πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο για την υπόλοιπη Ελλάδα κι από εκεί για την Ευρώπη.

Τέλος, 12 Σύροι πρόσφυγες, από τους πρώτους που επέστρεψαν με τη θέλησή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, κρατούνται αυθαίρετα στη γειτονική χώρα, κατήγγειλε προχτές η Διεθνής Αμνηστία και απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή τους. Μεταξύ των 12 προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο Ντούζιτσι από τις 27/4 βρίσκονται και τέσσερα παιδιά. Οταν μίλησαν με Τούρκους αξιωματούχους στη Λέσβο, τους είπαν ότι θα ακολουθούσε η επανεισδοχή τους στην Τουρκία, θα τους παρείχαν έγγραφα ταυτοποίησης μέσα σε δύο ή τρεις μέρες και ότι εκείνοι που είχαν οικογένεια στην Τουρκία θα επανενώνονταν με αυτές. Παρ' όλα αυτά, όταν έφτασαν στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν στο κέντρο Dzii, στην επαρχία Osmaniye, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου και κρατούνται από τότε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ