Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Στα χνάρια όσων πολέμησαν για τη λευτεριά

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Μάη, η πεζοπορία που οργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ

Πεζοπορία στον Παρνασσό, σε μέρη που συνδέονται άρρηκτα με την Ιστορία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 29/5 το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική πρωτοβουλία, μετά την πετυχημένη περσινή πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας.

Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μάθημα ζωής, ζωντανή μαρτυρία του αλύγιστου φρονήματος

«Η φετινή πρωτοβουλία», μας λέει ο Δ. Βιτάλης, «είναι συνέχεια της περσινής που είχε πάρει η Οργάνωση πραγματοποιώντας πεζοπορία στην Πάρνηθα. Φέτος, θα επισκεφθούμε τον ορεινό όγκο του Παρνασσού, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς ήταν πεδίο δράσης του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ μέχρι το '48. Τα μονοπάτια που θα επισκεφθούμε είχαν αξιοποιηθεί εκείνη την περίοδο για τη σύνδεση με τα μέτωπα μάχης στη Στερεά Ελλάδα και επίσης ήταν ο δρόμος που έβγαιναν στο βουνό τα στελέχη του Κόμματος που δούλευαν στην παρανομία, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αξιοποιώντας αυτήν τη διαδρομή από την Πάρνηθα στον Παρνασσό. Πρόκειται για κομμάτι της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, καθώς στην περιοχή έδρασε ο ΔΣΕ της Ρούμελης και ιδιαίτερα η δεύτερη μεραρχία του ΔΣΕ με τον καπετάν Διαμαντή αλλά και νωρίτερα το δεύτερο τάγμα του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί να περπατήσεις σε αυτά τα ιστορικά μονοπάτια, αποτελεί μάθημα ζωής βλέποντας ένα μικρό μέρος από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που έδρασαν εκείνη την περίοδο, νιώθοντας την αποφασιστικότητα που είχαν, το αλύγιστο φρόνημα.

Τμήμα της διαδρομής στο ελατόδασος
Τμήμα της διαδρομής στο ελατόδασος
Ετσι, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τα αθλήματα του βουνού, αλλά κυρίως συνδυάζει τα παραπάνω με τη σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι έναν ιστορικό τόπο και τη δράση του Κόμματος, μέσα από μια ιστορική περιήγηση, πέρα από την επίσκεψη στο Μουσείο του Διστόμου στην κατάληξη της διαδρομής».

Αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας

«Η πρωτοβουλία μας αυτή αποσκοπεί να τροφοδοτήσει κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες με στόχο κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι να βαδίζουν στα μονοπάτια που βάδισαν με το όπλο στο χέρι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, αφήνοντας πολύτιμη και μοναδική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», μας λέει ο Β. Γείτονας, που επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών - που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι με την πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας - με στόχο να συνδυαστεί η γνωριμία με τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, όπως η πάλη του ΔΣΕ, με τη φυσική άσκηση. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε με οργανωμένο τρόπο τα οφέλη που έχει η άσκηση για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως αυτές που προσφέρει το βουνό, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, έξω από τα όρια της πόλης και, ταυτόχρονα, να δώσουμε ένα έναυσμα σε όσους συμμετάσχουν αλλά και σε ακόμα περισσότερους να αποκτήσουν επαφή με την άσκηση αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον. Από την πλευρά της επιστήμης της Φυσικής Αγωγής χρειάζεται να επισημάνουμε ακόμα μια φορά πως οι συνθήκες ζωής σήμερα δεν ευνοούν καθόλου τις προϋποθέσεις για τη θωράκιση και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Το αντίθετο θα λέγαμε. Το υψηλό κόστος, η έλλειψη υποδομών αλλά και ο αστικός τρόπος ζωής έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού μακριά από τη Φυσική Αγωγή, τον Αθλητισμό, με τους κινδύνους για την υγεία να πληθαίνουν. Η πεζοπορία είναι μια μορφή άσκησης που - με βάση τις απαιτήσεις της - δίνει τη δυνατότητα σε όποιον συμμετέχει σε μια τέτοια δραστηριότητα να ασκηθεί με έναν τρόπο που συνδυάζει πολλά στοιχεία. Η οργανωμένη σε ομάδες πεζοπορία έχει και διαπαιδαγωγητικό ρόλο, μαθαίνει στον άνθρωπο να αγωνίζεται, να κινείται στο πλαίσιο μιας ομάδας, να είναι πειθαρχημένος, να βοηθάει τον διπλανό του για να πετύχει η ομάδα το στόχο της, κ.ά. Ολα αυτά είναι πλευρές που αν τις ανάγουμε σε επίπεδο κοινωνίας είναι αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Η διαδρομή

Ζεμενό, Κίρφη, Δίστομο. Αποτύπωση της διαδρομής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή
Ζεμενό, Κίρφη, Δίστομο. Αποτύπωση της διαδρομής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή
Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πεζοπορία αποτελεί κομμάτι των μονοπατιών που συνδέουν τον Παρνασσό με την Πάρνηθα, περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το Ζεμενό στο δρόμο Λιβαδειάς - Αράχοβας και θα συνεχίσει στην πλαγιά της Κίρφης. Ο τερματισμός θα είναι στο Δίστομο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Στην περιοχή αυτή έδρασε, κατά κύριο λόγο, η 2η μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον θρυλικό Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου). Παρότι το κεντρικό πεδίο επιχειρήσεων ήταν στο Γράμμο, οι εκτάσεις της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αποτελούσαν σημαντική περιοχή. Ο έλεγχος αυτών των ορεινών όγκων και των γύρω περιοχών από τον ΔΣΕ ήταν πλήγμα για τον αστικό στρατό, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα μετόπισθεν και τον ανεφοδιασμό του στις επιθέσεις κατά των ανταρτών. Σημαντικές, επίσης, ήταν οι νίκες εναντίον του αστικού στρατού που είχαν οι αντάρτες του ΔΣΕ στην περιοχή και η απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων «Τέρμινους» και «Χαραυγή», που προέβλεπαν την εκκαθάριση της Ρούμελης από δυνάμεις του ΔΣΕ. Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), το Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και τα Γεράνεια.

Πληροφορίες και οδηγίες για τη συμμετοχή στην πεζοπορία


Η αναχώρηση από την Αθήνα θα γίνει στις 29/5, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη. Η αναχώρηση από το σημείο αφετηρίας στο Χάνι Ζεμενού θα γίνει στις 9.30 π.μ., ενώ η εκδήλωση στο Δίστομο θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στις τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στο email kne@kne.gr. Συμμετοχή: 10 ευρώ.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες, μέσα σε μονοπάτι. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης. Καλό είναι, επίσης, να έχουν μαζί τους κι ένα ελαφρύ αντιανεμικό - αδιάβροχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ