Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Παρέμβαση για το πάρκο Τρίτση

Τμήμα του πάρκου Τρίτση

EUROKINISSI

Τμήμα του πάρκου Τρίτση
Στην τύχη του έχει αφεθεί το πάρκο Τρίτση, με τα προβλήματα να οξύνονται επικίνδυνα, την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται πως προωθεί την αναβάθμισή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λίμνες δεν ανανεώνονται ούτε με φυσικό ούτε με τεχνητό τρόπο με συνέπειες στη βιοποικιλότητα του πάρκου, αποψίλωση δεν έχει γίνει με σοβαρό το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ενώ μια καφετέρια που υπήρχε κι έκλεισε έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης εξαιτίας της ύπαρξης ποντικιών.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στη διάρκεια του οποίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα πάλης και διεκδίκησης, με κεντρικό άξονα το πάρκο να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Απαίτησε δε να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμαναν ότι «η κατάσταση στο πάρκο Τρίτση είναι εκρηκτική και κάθε μέρα επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της πλήρους απουσίας κρατικής χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να διασφαλισθεί ούτε η μισθοδοσία των μόλις τριών εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015 και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Οι υποδομές του πάρκου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οι γεωτρήσεις για την αναπλήρωση του νερού των λιμνών και την άρδευση δεν λειτουργούν. Δεν ανακυκλώνεται το νερό των λιμνών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των επισκεπτών και βέβαια για την ίδια την ύπαρξη των λιμνών. Τα κτίρια και οι γέφυρες παρουσιάζουν καθημερινά φθορές. Επιπλέον, συχνά γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω συσσωρευμένων οφειλών στη ΔΕΗ και ο φωτισμός του πάρκου είναι τουλάχιστον ελλιπής, λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Η σημερινή κατάσταση του πάρκου δεν είναι φυσικά τυχαία, ούτε οφείλεται σε κάποια ανικανότητα των σημερινών ή των χτεσινών υπευθύνων. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως και διαχρονικά των διοικήσεων του πάρκου. Η σταθερή υποβάθμιση, έως και εγκατάλειψη, του πάρκου αντικειμενικά οδηγεί στην εμπορευματοποίησή του και στην παράδοσή του ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, στους "οικολόγους" των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε άλλους "σωτήρες", που κριτήριο έχουν το κέρδος.

Η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης του λαού της Δυτικής Αθήνας για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα και πραγματική ανάσα ζωής για τους εργάτες, τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας και του Λεκανοπεδίου συνολικά.

Το πάρκο πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του λαϊκού κινήματος που διεκδικεί:

Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους. Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας», είναι τα αιτήματα πάλης που πρόβαλε η «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ