Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα

Οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις της ΑΤΕ και την ερχόμενη βδομάδα, αν η κυβέρνηση δεν τους επιστρέψει επιδοτήσεις 44 εκατ. δρχ. που παρακράτησε παράνομα

Με κατάληψη της ΑΤΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, αν μέχρι τη Δευτέρα δεν τους έχουν καταβληθεί τα 44 εκατ. δραχμές επιδότηση που παρακρατήθηκαν παράνομα από ΕΔΙΔΑΓΕΠ και ΔΟΥ, για χρέη της Ενωσης Αλεξάνδρειας. Αυτό ανακοίνωσαν χτες το μεσημέρι, με τη λήξη του τριήμερου αποκλεισμού του υποκαταστήματος της ΑΤΕ και παρά τις αχτίδες φωτός που εμφανίζονται να εκπέμπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αγρότες που έχουν πικρή πείρα από υποσχέσεις, ανακοίνωσαν πως τη Δευτέρα, από τις 6.30 το πρωί και πάλι, θα βρεθούν έξω από το υποκατάστημα με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Και θα επιτρέψουν τους υπαλλήλους να μπουν στην τράπεζα, μόνο αν προηγηθεί η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

«Είμαστε αγανακτισμένοι. Συνάμα και απογοητευμένοι, γιατί βλέπουμε πως έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί για τους βαμβακοπαραγωγούς», δηλώνει ο Κώστας Ιακωβίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Και συμπληρώνει: «Εμείς οι 300 που στη συγκεκριμένη περίπτωση διεκδικούμε τα κλεμμένα, δεν είμαστε οι μόνοι που στενάζουμε από τις επιλογές αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Υπάρχουν ροδακινοπαραγωγοί που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την περσινή παραγωγή. Κτηνοτρόφοι που ακόμη δεν πήραν τις επιδοτήσεις για τα επιλέξιμα. Ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί πως πρέπει να συντονιστούμε και μέσα από ενιαία δράση να απαιτήσουμε λύση στα προβλήματά μας».

Το γεγονός πως ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει, φάνηκε και από τον τρόπο που αντιμετώπισε τους βουλευτές της ΝΔ που εμφανίστηκαν έξω από το υποκατάστημα της ΑΤΕ για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. (Οι του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν σε δηλώσεις στήριξης εκ του μακρόθεν). «Πρώτοι έμαθαν το πρόβλημα οι ντόπιοι παράγοντες, όμως κανείς δεν έκανε τίποτε για να μας στηρίξει στην πράξη. Μόνο λόγια», είπε ο Β. Γιαννόπουλος.

Μα και τι να πουν; Οταν οι ίδιοι ψήφισαν το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, είναι υπέρμαχοι της ΚΑΠ, έδωσαν το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, του ΕΛΓΑ, κλπ. Επιλογές που οδηγούν σε ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Από αυτό τον κανόνα όμως, εξαιρούν το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του. Γιατί το ΚΚΕ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους και αμέσως μόλις προέκυψε το πρόβλημα με την παράνομη παρακράτηση των επιδοτήσεων, στις αρχές Ιούλη, υπέβαλε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, χωρίς όμως να έχει πάρει ακόμη απάντηση. Παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

«Το γεγονός της παράνομης παρακράτησης των 44 εκατ. αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου μιας εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης στα πλαίσια της ΕΕ και της ΚΑΠ που στόχο έχει το ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγρότη, τη δραστική μείωση του εισοδήματός του, το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Μάλιστα σημειώνει πως «ήδη η ΑΤΕ, που αποτελούσε, στοιχειωδώς έστω, κρατικό φορέα στήριξης του αγρότη, μετοχοποιήθηκε, μπήκε στο χρηματιστήριο και χρησιμοποιείται σαν εργαλείο ξεκληρίσματος του αγρότη, μια και οι ιδιώτες μέτοχοι άμεσα απαιτούν την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και το ξεπούλημα των χρεωμένων ενώσεων όπως η ΕΑΣ Αλεξάνδρειας».

Επίσης διαπιστώνει πως «ο δίκαιος αγώνας των αγροτών που συνεχίζεται, εκφράζει τη συνολική αντίθεση του αγροτικού κόσμου στις αντιδραστικές πολιτικές, αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ» και τονίζει πως «μοναδική απάντηση για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική υπέρ των αγροτών και προς όφελος του λαού και του τόπου, αποτελεί ο μαζικός, συντονισμένος αγώνας των αγροτών, που είναι και τα θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ