Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τώρα αυξάνουν τα κέρδη και με φοροελαφρύνσεις

H αύξηση 24% στα κέρδη εξαμήνου της «Εμπορικής» εκτοξεύεται στο 59% μετά τις πληρωμές των φόρων και της «Alpha» από 0,64% στο 6,3%

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε στο πρώτο φετινό εξάμηνο η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις και τους ισολογισμούς τους. Ετσι, με τρόπο κατηγορηματικό διαψεύδονται οι «εκτιμήσεις» για... προβλήματα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η αύξηση των τραπεζικών κερδών είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την αφαίρεση του φόρου, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μείωσε κατά 2,5 μονάδες για φέτος το συντελεστή φορολόγησης στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι φανερό ότι το Δημόσιο έχει χάσει, προς όφελος των τραπεζών, φορολογικά έσοδα δεκάδων δισ. δραχμών, γεγονός που δεν εμποδίζει το μεγάλο κεφάλαιο να απαιτεί «εδώ και τώρα» την εμβάθυνση και ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων για τη φοροελάφρυνσή του.

Ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζάς του, σύμφωνα με τα οποία:

  • Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 24%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο και έφτασαν σε περίπου 61 δισ. δρχ.
  • Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν πολύ περισσότερο και έφτασαν σε 59%, εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του συντελεστή παρακράτησης.

Οι ...«σχέσεις στοργής» ανάμεσα στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο γίνονται περισσότερο ευκρινείς στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών του Ομίλου της Εμπορικής. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση αυξήθηκαν κατά 1%, αλλά μετά την πληρωμή των φόρων η αύξηση από πέρυσι μέχρι φέτος φτάνει σε 29% (!!!). Η πραγματικότητα αυτή δεν εμποδίζει το μεγάλο κεφάλαιο και μια μερίδα των μέσων ενημέρωσης να διαμαρτύρεται για... ολιγωρία της κυβέρνησης στα μέτρα... φοροελάφρυνσής τους...

  • Η ίδια ακριβώς εικόνα αποδεικνύεται και από τα κέρδη της Alpha Bank. Τα έσοδά προ φόρων κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,64% και διαμορφώθηκαν 63,3 δισ. δρχ. Ωστόσο η κερδοφορία της σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο αυξάνεται σε ποσοστό 6,3% μετά την αφαίρεση του φόρου. Η συγκεκριμένη τράπεζα πέτυχε αύξηση 56,8% στα έσοδα από τόκους, υπερκαλύπτοντας έτσι τις απώλειες εσόδων από «χρηματοοικονομικές πράξεις», δηλαδή από τον τζόγο στο χρηματιστήριο.
  • Η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της στο εξάμηνο Γενάρη-Ιούνη 2001 έφτασαν στα 4,8 δισ. δρχ. (από 3,6 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2000) σημειώνοντας αύξηση κατά 33%. Οι καταθέσεις και τα ρέπος εμφανίζουν αύξηση 52,2% και οι κάθε είδους χορηγήσεις 54,2%.
  • Η Γενική Τράπεζα παρουσιάζει αύξηση της κερδοφορίας σε ποσοστό 23,1% το πρώτο εξάμηνο του 2001 με τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται σε 1,64 δισ. δρχ. (από 1,332 δισ. το 2000). Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν περίπου 39% ενώ οι χορηγήσεις και καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25% και 15% αντίστοιχα.

Από την επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν σταδιακά να δημοσιεύονται και ισολογισμοί των άλλων τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ