Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο τραπέζι και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τζ. Κέρι - Ι. Κασουλίδη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, συναντήθηκε προχτές ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του ΟΗΕ (μεταξύ άλλων συμμετείχε σε συζήτηση για την προστασία των αμάχων στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων που οργάνωσε η Γαλλία, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού αυτήν την περίοδο).

Στο τραπέζι φαίνεται ότι τέθηκε καθαρά το θέμα της «εμπλοκής» του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συζήτησης που διευρύνεται για την «ασφάλεια» στην Κύπρο, καθώς στις δηλώσεις του ο Ιω. Κασουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι για πρακτικούς και πραγματικούς λόγους δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει ρόλο στις εγγυήσεις». Ο Κύπριος αξιωματούχος χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση και «ειλικρινές» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης κατέλαβε η «ασφάλεια». Σχολιάζοντας την αμερικανική κατανόηση ως προς τις ενστάσεις της Λευκωσίας για την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, ο Ιω. Κασουλίδης πρόσθεσε πως αυτό όχι απλά το αποδέχεται η Ουάσιγκτον «αλλά θέλει και να βοηθήσει ώστε κάτι που θα καταλήξουν οι ηγέτες να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία». Είναι φανερό πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι, από το οποίο η όποια έκβαση δεν εξαρτάται από την αγωνία για την προστασία των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από το αν θα βρεθεί ένας συμβιβασμός ικανός να «ισορροπήσει» τα διαφορετικά συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που ενδιαφέρονται για την Κύπρο (όπως π.χ. είναι η Ρωσία, που φυσικά δε θα έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την εμπλοκή του ΝΑΤΟ).

Από τη μεριά του, ο Τζον Κέρι επανέλαβε ότι «είμαστε βαθιά αναμεμειγμένοι στις προσπάθειές τους» (σ.σ. των Κυπρίων) και ανέφερε ότι πολύ σύντομα έχει σκοπό να βρεθεί ξανά στην Κύπρο.

Κοινή εμφάνιση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έκαναν πάλι κοινή εμφάνιση, αυτή τη φορά σε εκδήλωση με τον τίτλο «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο», που οργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» «Cyprus Academic Dialogue».

Ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι «μια λύση στη βάση μιας πραγματικής ομοσπονδίας» με βασικό «οδηγό» και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (όπου γίνεται λόγος για δύο συνιστώντα μέρη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία πολλών για το «κλίμα εμπιστοσύνης» (2016-12-01 00:00:00.0)
Τάχιστες διαδικασίες και νέα συνάντηση χτες (2016-10-06 00:00:00.0)
Νέα σύνδεση της «λύσης» με την προσέλκυση επενδυτών (2014-09-23 00:00:00.0)
Τροχιοδεικτικές για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» (2013-05-10 00:00:00.0)
Επαφές σε Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακά και Κυπριακό (2013-05-03 00:00:00.0)
Επαφές σε Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακά και Κυπριακό (2013-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ