Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει τις φοβέρες κατά απεργών και διαδηλωτών

Πρόεδρος και πρωθυπουργός άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης διαδηλώσεων

Από τη μαζική προχτεσινή εργατική διαδήλωση στη Μασσαλία

Copyright 2016 The Associated

Από τη μαζική προχτεσινή εργατική διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες απειλές κατά των εργαζομένων που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα «Ελ Κομρί» εξαπέλυσε χτες η γαλλική κυβέρνηση, προμηνύοντας νέα ένταση των προσπαθειών της να χτυπήσει και τους απεργιακούς αγώνες με κάθε τρόπο.

«Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, δε θα μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις αν δεν διασφαλίζεται η προστασία των αγαθών και των ανθρώπων» δήλωσε ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αξιοποιώντας τις συγκρούσεις που έγιναν μια μέρα πριν μεταξύ αστυνομίας και των γνωστών «μηχανισμών» στο κέντρο του Παρισιού, τις οποίες όλα τα αστικά επιτελεία έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν για να συκοφαντήσουν τη μαζική πανεθνική κινητοποίηση που έγινε στην πρωτεύουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, σημείωσε όλο νόημα πως «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνονται «αυτές οι κινητοποιήσεις», συσχετίζοντας κι αυτός τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων με την προβοκατόρικη δράση «ομάδων» που αλείφουν βούτυρο στο ψωμί διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών. Ο Βαλς απευθύνθηκε ειδικά στη CGT, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ατόφιο τον πυρήνα του νόμου «Ελ Κομρί» και την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη της κυβέρνησης καλλιεργούν αυταπάτες περί δυνατότητας «τροποποιήσεων», εκείνος ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση δε θα αλλάξει ένα κείμενο που αποτελεί ήδη προϊόν συμβιβασμού», αναφερόμενος στη στήριξη που εδώ και καιρό έχουν προσφέρει απλόχερα οι ηγεσίες πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ άλλες (όπως και η CGT) ζητούν έναν πιο «ειλικρινή διάλογο».

Να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, και του γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες.

Συνομιλία Ολάντ - Ομπάμα

Στο μεταξύ, χτες, νέα «τροφή» στη συζήτηση περί «τρομοκρατικών επιθέσεων» έδωσαν «πληροφορίες» που φέρεται να έχει λάβει η αστυνομία του Βελγίου για ομάδα μαχητών του ΙΚ, που έφτασε από τη Συρία στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία. Τα παραπάνω κατέγραψαν βελγικές εφημερίδες επικαλούμενες «πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας».

Στο μεταξύ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στο φόντο και της πολύνεκρης επίθεσης στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν «την κοινή δέσμευσή τους να αποδυναμώσουν και να καταστρέψουν το "Ισλαμικό Κράτος" και να αντιμετωπίσουν την ευρύτερη μάστιγα της τρομοκρατίας». Ειδικότερα, συμφώνησαν να «αυξήσουν ακόμη περισσότερο» τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ και της Γαλλίας απέναντι στην τζιχαντιστική «απειλή», η οποία «εξελίσσεται μόνιμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ