Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Διεκδικούν ακύρωση των μισθολογικών περικοπών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι πανεπιστημιακοί. Στην Αθήνα πραγματοποίησαν παράσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Χουλιαράκη, και νομικό σύμβουλο του γραφείου. Οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕ (είναι εφαρμόσιμη από την ημερομηνία δημοσίευσης), σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η περικοπή μισθών (περίπου 30% έχουν περικοπεί) και η επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου έθεσαν ζήτημα αμφισβήτησης της συνολικής απόφασης, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι σαφές αν αφορά μόνο τους αντιδίκους (τρία από τα μέλη της ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ) ή το σύνολο των ΔΕΠ. Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις και παρ' όλα αυτά κάλεσαν τους πανεπιστημιακούς σε διάλογο και συνάντηση με την Ομοσπονδία τις επόμενες 30 μέρες. Σήμερα, η ΠΟΣΔΕΠ θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, ο Κώστας Σιέτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι το θέμα είναι πολιτικό, είναι μέρος της πολιτικής που υποχρηματοδοτεί μέχρι και 75% τα πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται ασάφειες του νόμου, κάνει τους νόμους λάστιχο, ανάλογα με τις συγκυρίες και προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων. Οσο για το διάλογο, σημείωσε ότι είναι προσχηματικός.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ), με την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Μ. Ευστρατίου Κόλλια - Τσαρουχά, η τελευταία δήλωσε αναρμόδια και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια σε θέματα «αναπτυξιακού σχεδιασμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Παρόμοιες παραστάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας στις κατά τόπους Περιφέρειες των νομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ