Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συστάσεις για τη Συνθήκη του Δουβλίνου

Δεύτερη σύσταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης του Δουβλίνου στη χώρα μας εκδόθηκε χτες, μια συνθήκη που στην ουσία εγκλωβίζει στη χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, τους ξεριζωμένους των πολέμων. Στη σύσταση επισημαίνονται η «πρόοδος» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη βελτίωση του συστήματος ασύλου, αλλά και τα επείγοντα μέτρα που χρειάζεται ακόμα να λάβει για την πλήρη εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ για το άσυλο. Οπως επισημαίνει σχετική έκθεση, υπάρχει αρκετό περιθώριο «προόδου» που πρέπει να επιτευχθεί, πριν να είναι δυνατή η επανέναρξη των μεταφορών (η επαναπροώθηση των ξεριζωμένων από κράτη της ΕΕ) προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι ο στόχος.

Η Κομισιόν αναφέρει στη σύστασή της πως εναπόκειται στις αρχές των κρατών - μελών, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων τους και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, να αποφασίσουν εάν θεωρούν πως οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να επιτραπεί η περιορισμένη επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Απώτερος στόχος, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών, μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη το αργότερο, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.

Στο μεταξύ, «εύθραυστη» χαρακτηρίζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κατά τη χτεσινή δεύτερη έκθεση της Κομισιόν. Οπως αναφέρεται σχετικά: «Από τις 4 Μαΐου που εκδόθηκε η τρίτη έκθεση προόδου για την εφαρμογή του χάρτη πορείας από πλευράς Τουρκίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, η πρόοδος συνεχίζεται όσον αφορά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων κριτηρίων για την άρση υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια από την Ελλάδα για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και προσφυγών σε ατομική βάση, καθώς και για την εγκαιρότερη επιστροφή και επανεισδοχή των προσφύγων, κυρίως μέσω της χρήσης της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ