Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η Κομρί αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του νόμου

Τα παζάρια που στήνονται αφορούν μόνο την παραπλάνηση και ενσωμάτωση των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Δεν υπάρχει θέμα ...επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το νόμο για την εργασία (σ.σ. «Loi Travail» - «Λουά Τραβάιγ»)» δήλωσε χτες η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια συζήτηση γύρω από το νόμο δεν αφορά την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή, αντίθετα είναι ενταγμένη στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης των εργαζομένων, την πλήρη αξιοποίηση της τακτικής της «κοινωνικής ειρήνης» και «συνοχής».

«Θέλω να καταλάβω τη θέση και τις προτάσεις της CGT» συμπλήρωσε η υπουργός, ενόψει της συνάντησης που είναι σήμερα προγραμματισμένη με τον γγ της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης, Φιλίπ Μαρτίνες.

Το όλο ζήτημα για έναν «ουσιαστικό διάλογο» που έχει ανοίξει ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, με την ηγεσία και της CGT να καλλιεργεί αυταπάτες ότι είναι ποτέ δυνατόν μια αστική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τη στρατηγική τσακίσματος των εργατικών κατακτήσεων, εξελίσσεται σε πεδίο διαφόρων... ζυμώσεων από τη σκοπιά των αναγκών της εργοδοσίας, με τη συζήτηση που διεξάγεται να έχει ως αφετηρία το πώς θα στηριχτεί καλύτερα η «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών εταιρειών.

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, ενδεικτικές είναι οι «εναλλακτικές» προτάσεις του βουλευτή του PS (Σοσιαλιστικού Κόμματος), Κριστόφ Σιρούγκ, ο οποίος εμφανίζεται σαν να αναζητά τρόπους διασφάλισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ωστόσο στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για παγίδες που στήνονται στους εργάτες. Ετσι, ένας τρόπος «ανάκτησης» της σημασίας των κλαδικών ΣΣΕ που λανσάρεται, θα αφορά την κατάρτιση προτάσεων από τα συνδικάτα, που θα είναι «συμβουλευτικές», και το «δικαίωμα» των συνδικάτων να μπορούν να μελετούν μια πρόταση ΣΣΕ για ένα μήνα πριν υποβάλουν τη «μη υποχρεωτική» τους γνώμη, με στόχο να «διασαφηνίζεται καλύτερα η επιθυμία των εργαζομένων»...

Πιο δραστικά μέτρα κατά μεταναστών ζητά ο Σαρκοζί

Την ίδια στιγμή, στη χώρα ανοίγει πλατύτερα η συζήτηση για την «αντιμετώπιση» των συνεπειών της λαθρομετανάστευσης, στην οποία επενδύει και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, προσπαθώντας να πείσει για την ικανότητά του να προστατέψει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου. Ετσι, σε συνέντευξή του σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, τονίζει ότι «είμαστε σε πόλεμο», αλλά «η απάντηση δεν είναι αυτή που απαιτείται». Εκτός από προτάσεις όπως το να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι ισλαμιστές κρατούμενοι, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας υποστήριξε και ότι «το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας», ενώ διερωτώμενος ρητορικά συνέχισε: «Στο θέμα της Συρίας, της Ουκρανίας, της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ποιος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του;... Η μόνη πρόταση (που έχει γίνει), αυτή των ποσοστώσεων, δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Λες και θα επρόκειτο ποτέ να λύσουμε το πρόβλημα του 1,3 δισ. των Αφρικανών και των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων με ποσοστώσεις». Μεταξύ άλλων, υπερθεμάτισε της σημασίας που έχει η διατήρηση του γαλλογερμανικού άξονα γενικά για το μέλλον της ΕΕ, εξηγώντας ότι «η Μέρκελ δεν μπορεί να διαπραγματεύεται μόνη της με τον Ερντογάν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ