Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
«Αποχωρούν» από τον πόλεμο της Σ. Αραβίας στην Υεμένη

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

«Ο πόλεμος για μας στην Υεμένη πρακτικά τελείωσε», δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο διάδοχος του θρόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, αναγγέλλοντας έτσι την αποχώρηση της χώρας από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου η αστική τάξη της Σαουδικής Αραβίας, σε μία προσπάθεια να μειώσει και να αποτρέψει την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Ο σεΐχης Ναχγιάν άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Υεμένη κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του, στο πλαίσιο, όπως ισχυρίστηκε, «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στήριζαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη εδώ και πολλούς μήνες, συνεισφέροντας μάλιστα στρατεύματα για χερσαία επέμβαση στη χώρα. Ωστόσο, η συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική επέμβαση δεν έγινε αναίμακτα, καθώς σε συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους πολλές εκατοντάδες στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Νωρίτερα, ο Αμπντουλάχ Αλίμι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της φιλοϊμπεριαλιστικής κυβέρνησης της Υεμένης, που συμμετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με δυνάμεις σιιτών Χούτι στο Κουβέιτ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ναυαγίου των ειρηνευτικών συνομιλιών, εκφράζοντας φόβους πως «οι διαβουλεύσεις μοιάζουν πλέον με αντικατοπτρισμό στην έρημο...».

Από την άλλη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ, επανέλαβε χτες τις συναντήσεις του και με τις δύο αντιπροσωπείες (κυβέρνηση και σιίτες Χούτι) δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο συγκρότησης επιτροπών ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να επιβλέψουν μία μεταβατική περίοδο εάν και όταν τερματιστούν οι πολύνεκρες συγκρούσεις (και η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία προχωρούν σε αντίποινα (2022-01-19 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου (2021-11-02 00:00:00.0)
Πολύνεκρη πυραυλική επίθεση (2020-01-21 00:00:00.0)
Πολλαπλοί ανταγωνισμοί στον πόλεμο του «αραβικού ΝΑΤΟ» (2018-08-17 00:00:00.0)
Πύραυλος των Χούτι σε πλοίο των Αραβικών Εμιράτων (2017-06-16 00:00:00.0)
Νέα χερσαία επιδρομή (2015-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ